Над половината от депутатите са извършили закононарушения в молбите си за покриване на разходи и ще трябва да върнат общо 1,12 млн. лири (1,28 млн. евро), заключи независимият одит, чиито резултати бяха огласени днес, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Ръководителят на независимата комисия, разследваща злоупотребите в системата за покриване на депутатски разходи, сър Томас Лег, остро разкритикува действията на членовете на Камарата на общините, които създали, по думите му, ситуация, позволяваща да се вършат нарушения.
Лег е изпратил стотици писма до членове на парламента с настояване да върнат парите, получени с фалшиви фактури, или да дадат убедителни обяснения за харчовете си.

Сър Томас хванал в прегрешение 390 от 646-имата британски депутати и поиска от тях общо 1,3 млн. лири. От сумата трябва да се приспадат 185 000 лири, след като бившият съдия Сър Пол Кенеди (на когото Камарата на общините възложи да проучи подадените от депутатите жалби) реши да признае 44 от 75-те възражения срещу заключенията на проверката.

Най-сериозна сума трябва да възстанови лейбъристкият депутат Барбара Фолет, съпруга на известния писател Кен Фолет. Тя трябва да върне 42 458 лири, три четвърти от които вече е изплатила.

Говорителят на консерваторите по въпросите на отбраната Лиъм Фокс - евентуален министър при победа на партията му на следващите избори, също е сред най-сериозно санкционираните. Той обаче вече изплати задължението си от 24 878 лири, отбелязва АФП.

500 лири, похарчени за ремонт на лятна къща, е върнал и премиерът Гордън Браун. Макар молбата му за покриване на споменатите разходи да отговаря на правилата за покриване на служебните разходи на правителствени чиновници и парламентаристи, той все пак реши да върне парите, за да не предизвиква въпроси. Според комисията пари, изплатени по фиктивни искания, са върнали вече 175 британски депутати, посочва ИТАР-ТАСС.

Водачът на опозиционната Консервативна партия Дейвид Камерън призова днес изводите на комисията да бъдат използвани за реформиране и модернизиране на парламента.
"Длъжни сме да си вземем поука от този жалък епизод", отбелязва пред "Дейли телеграф" лидерът на консерваторите, който смята, че броят на депутатите в Камарата на общините трябва да се съкрати с 10% до по-малко от 600 души.