Това предупреждава Пентагонът в разпространено вчера резюме на американската програма за противоракетна отбрана, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Иран представлява сериозна заплаха за интересите на САЩ в региона и американските съюзници, се посочва в документа. Според текста разработените от Иран ракети могат да нанесат удари по американски войски, съюзници и партньори на САЩ в Близкия изток и Източна Европа.

Освен Иран, Сирия също е заплаха за региона, тъй като разполага с неколкостотин ракети "Скъд" и балистични ракети с малък обсег на действие СС-21, съобщава още ИТАР-ТАСС. Според Пентагона сирийските ракети могат да достигнат до голяма част от територията на Израел, Ирак, Йордания и Турция.

В България има съвместно използвани военни съоръжения от българската и американската армии в Ново село, Граф Игнатиево, Безмер и Айтос. Както е известно, в рамките на подписаното преди няколко години двустранно споразумение в областта на отбраната, на тези бази се провеждат общи обучения на двете армии.