Телата на 12-те жертви все още не са идентифицирани, а белгийската преса съобщи, че в сградата нелегално са живеели българи. В 2 часа през нощта на 27 януари в сградата става взрив, който е толкова силен, че разрушава прозорците и на съседните сгради и коли.

Пожарникарите, които идват на мястото на инцидента, започват да евакуират живеещите в сградата. След евакуираните има и две български гражданки, поясни Райков. Те са изведени невредими, но въпреки това са настанени в местната болница.

По думите на Райков тяхното състояние е добро, няма опасност за живота им, но все още са в стрес от случилото се. Именно те са разказали, че в същата сграда в този момент е имало и още четирима българи. Това ни дава основание да предположим, че сред общо 12-те загинали души има и български граждани.

Заради тежките изгаряния и сриването на сградата телата на загиналите все още не могат да бъдат идентифицирани, обясни Райков.

От петък поддържаме постоянен контакт с белгийските власти, обяснил той. Българският посланик в Белгия и консулът ни там са заминали на мястото на инцидента. Те дори са се срещнали с двете българки в болницата. От местната полиция са поискали ДНК, за да бъдат разпознати загиналите българи. Именно затова и от външното министерство все още не са се свързали с близките им, тъй като не е потвърдена тяхната самоличност.
„Няма как да говорим с тях, без да сме сигурни кои са загиналите”, обяснил още Райков.

Шестимата българи не са били регистрирани в полицията, че обитават това жилище. Затова се смята, че те са работили нелегално там.

До този момент не е доказано, че има загинали български граждани при експлозията в две сгради в белгийския град Лиеж на 27 януари, съобщи за Агенция „Фокус” говорителят на МВнР Драговест Горанов. Той обаче потвърди, че при инцидента са пострадали две българки, за които няма опасност за живота. Те са настанени в болница и техните роднини са уведомени. Българският посланик в Белгия Христо Георгиев се е срещнал с ръководителя на кризисния щаб – зам.-кмета на Лиеж. Той е посетил и българките в болницата.

В петък местните власти обявиха, че се очаква броят на жертвите да нарасне до 20 души, тъй като има затрупани от останките на сградата. Спасителите вече успяха да извадят живо изпод руините 12-годишно момиче, което е транспортирано в местната болница в сравнително добро състояние.