Властите съобщиха, че в тези райони 175 000 домове и офис сгради остават без електрозахранване, съобщи БТА.

Смята се, че за възстановяване на електроподаването ще е необходима поне седмица. Извънредно положение е обявено и в отделни части от щатите Вирджиния и Алабама. Затворени са училища и държавни учреждения. Снежните бури в централните райони на САЩ траят от няколко дни. Те обхващат огромни територии - от Ню Мексико до Северна Каролина. Само през изминалото денонощие в някои райони се е образувала 40 см снежна покривка, а на отделни места дебелината на леда достига 6 см.

Движението по редица федерални пътища е преустановено заради поледици. Снегорините не смогват да почистят достатъчно бързо натрупващия се сняг, който според синоптиците ще продължи и през следващите дни, а след това ще се преместят на изток.

Очаква се през следващото денонощие в райони на щати като Тенеси, Канзас и Арканзас да се натрупа до половин метър сняг. Заради лошото време са отменени стотици полети, включително на летищата на Оклахома сити, щата Оклахома и Литъл Рок, щата Арканзас, както и в някои летища на щата Тексас. Причините са недостатъчно бързото почистване на пистите и опасността от покриване на самолетите с лед.