Със 70 гласа "за" и 30 "против" Бернанке бе преназначен за втори четиригодишен мандат на висшия ръководен пост. Първият му мандат изтича на 31 януари. Бернанке бе назначен начело на УФР през 2006 г. от тогавашния президент Джордж Буш и през август миналата година бе предложен за втори мандат от сегашния президент Барак Обама.

При дискусиите в Сената той бе остро критикуван, че не е предвидил настъпващата финансовата криза, въпреки многото предупредителни знаци. Критикуван бе и за това, че подкрепи скъпоструващите спасителни планове за американския финансов сектор, ощетявайки обикновените американци, страдащи от рецесията. Привържениците му обаче смятат, че той е успял да овладее тежкото положение и е предотвратил много по-катастрофален срив. Никога досега номиниран за поста председател на УФР не е бил одобряван с толкова малко мнозинство. Досега няма обаче и кандидат за шеф на УФР, който да е бил отхвърлен в Сената. За първия си мандат Бернанке бе утвърден в Сената на практика с единодушие - само с един глас против.

Разгорелите се този път битки в Сената са изпитание за независимостта на централната банка на САЩ, а тази независимост е от решаващо значение, ако УФР трябва да взима непопулярни, но важни за икономиката решения, отбелязва Асошиейтед прес. Макар че Бернанке оцеля след бунта на законодателите, които откликнаха на надигащото се обществено недоволство срещу големите банки и техните регулаторни органи, сред които е и УФР, той тепърва ще бъде подлаган на силен политически натиск да намали напрежението в икономиката.

Най-тежката задача на Бернанке през следващите няколко месеца ще бъде да реши кога и как да бъдат отменени спешните икономически мерки, които бяха наложени благодарение и на него, и това да стане така, че да не се накърни крехкото икономическо възстановяване. Бернанке е роден през 1953 г. Завършил е Харвардския университет, преподавал е в Принстън.