Стотици училища не можаха да отворят врати заради натрупалия сняг, който не може да се разчисти, тъй като се оказа, че в цяла Португалия има само 12 снегорина, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Заради тежката обстановка институтът по метеорология обяви предпоследната, оранжева степен на опасност. Няколко селища във високите части на Източна Португалия бяха напълно изолирани от света. По южното крайбрежие температурите останаха около нулата или малко над нея.

Рекордът за ниска температура от минус 16 градуса по Целзий не беше достигнат. Въпреки това голяма част от страната е покрита с дебела снежна покривка. На силния сняг се зарадваха само децата, които се отдадоха на зимни игри, вместо да ходят на училище.

В същото време гореща вълна връхлетя Рио де Жанейро в началото на лятото в южното полукълбо, предаде Франс прес, на която се позова БТА. Термометрите показват повече от 40 градуса по обезлюдените улици на града, докато бразилците щурмуват плажовете.

Бразилският национален метеорологичен институт обясни, че поради влажността на въздуха температурата се усеща като 50 градуса. Най-високите температури бяха регистрирани в неделя: 40,4 градуса в 22 часа в Праса Мауа в центъра на града. Вчера термометрите отново показваха 40,1 градуса - най-високата температура в цялата страна. 
Горещата вълна продължава и се очаква да се задържи до идването в края на седмицата на студен фронт, придружен с проливни дъждове.