Атентаторът е нигериец на 23 години и се казва Абдул Фарук Абдулмутала, предаде БТА.

При разпита, извършен от агенти на ФБР, той признал, че има връзки с мрежата на Бин Ладен. Абдулмуталаб беше арестуван, след като самолетът, който искаше да взриви, кацна на международното летище в Детройт. Самолетът e Еърбъс А330 на филиала на американската компания Делта - Нордуест еърлайнс. В него пътуваха 278 пътници и 11 души екипаж.

Атентаторът се опитал да взриви самолета в 12 часа местно време в петък /18 часа по Гринуич в петък/ след 9-часов полет. Той носел прикрепен към крака си пакет с експлозивен прах, който смесил с течност, съдържаща се в спринцовка, твърди американският в. "Ню Йорк таймс" При неуспешния опит за атентат са били леко ранени няколко пътници. Самият атентатор е получил по-тежки изгаряния, когато се опитал да взриви машината.

Опитът за атентат веднага стана причина за затягане на мерките за сигурност по летищата в целия свят, главно европейските. Претърсват се пътниците, които тръгват от тези летища към САЩ. Извършват се допълнителни проверки и на ръчния багаж. Пътниците дори са опипвани с ръце за наличието на подозрителни предмети, прикрепени към тялото им. Тези строги мерки за сигурност са въведени за неограничен период от време. Първи сигурността затегнаха летищата в Холандия, главно летище Скипхол в Амстердам, от където тръгнал злополучният самолет, както и летищата в Париж, Лондон, Рим и Брюксел. Пътниците са призовани да се явят по-рано от обичайното за полетите си заради по-обстойните проверки. Мерките за сигурност бяха затегнати и на летищата в Канада. Щателно се проверяват най-вече пътуващите за САЩ. Подобни мерки са взети и в Япония.

Президентът на САЩ Барак Обама, който е със семейството си на почивка на Хавайските острови, е държан непрестанно в течение на събитията. Самият той нареди да се вземат всички необходими мерки, за да се засили сигурността на полетите.

Британската полиция започна претърсвания на различни адреси в Лондон, включително в лондонското жилище на атентатора. Според няколко медии той е бил студент по инженерни науки в Юнивърсити колидж Лондон. Самото учебно заведение засега нито е потвърдило, нито е отрекло тази информация. Управата на колежа обаче обяви, че в периода септември 2005 - юни 2008 г. там инженерни науки е учил студент на име Омар Фарук Абдулмуталаб. От учебното заведение така и не могат да кажат дали студентът им Омар Фарук Абдулмуталаб и атентаторът Абдул Фарук Абдулмуталаб са едно и също лице или просто става дума за съвпадение на второто и третото име на двама души. Скотланд ярд също не можа да потвърди дали атентаторът е бил студент в Лондон.

Холандската Агенция за борба с тероризма потвърди, че атентаторът се е озовал на летището в Амстердам като транзитен пътник, идващ от Лагос. Той е пътувал с полет на компанията Кей Ел Ем от Лагос до Амстердам и после се е качил на полета за Детройт, предаде Ройтерс. По-рано подобно нещо бяха обявили и нигерийски медии. Тези медии съобщиха също, че терористът е син на бивш директор на двете най-големите банки в Нигерия - Юнайтед банк фор Африка и Фърст банк ъф Найджирия. Името на директора е Омар Муталаб. Нигерийските власти проверяват също и тази информация, предаде ИТАР-ТАСС.

Телевизия Си Ен Ен съобщава, че атентаторът е признал пред разпитващите го агенти, че се е сдобил с взривното вещество от Йемен и че там е получил инструкции как да го използва, съобщава Франс прес. Според медии в САЩ, цитиращи американски експерти в борбата с тероризма, засега водещата хипотеза е, че Абдул Фарук Абдулмуталаб е действал сам. Същите източници са казали пред американските медии, че терористът е бил включен в списък на САЩ за хората, които е трябвало да бъдат наблюдавани внимателно. Той обаче не е имал забрана за пътуване със самолети до САЩ.

Пътници в злощастния самолет разказаха пред световните агенции какво точно се е случило на борда на машината. "Чу се взрив. След няколко секунди видяхме светлина, която сякаш идваше от пламък, после видяхме и огън", разказа пред Си Ен Ен пътникът Сайед Джафри. "Всички се втурнаха към мястото, опитвайки се да потушат огъня който с каквото може - с вода, одеяла, пожарогасител", допълни пътникът. "Един млад мъж, който седеше на три или четири реда зад мен, се зае със заподозрения терорист. Имаше кратка схватка, но накрая той го неутрализира с помощта на екипажа и после заподозреният беше изолиран от останалите пътници", допълни свидетелят.