Големи електронни магазини и топ-сайтове като Amazon, Wal-Mart, Salesforce.com и Expedia изчезнаха за около час от мрежата. DDoS атака към DNS доставчика поради милиони хора да не могат да направят своите покупки и плащания точно в деня на най-голямото празнично пазаруване.

Neustar - компанията, която осигурява DNS услугата на топ-порталите, потвърди пред CNet News, че е била обект на DDoS атака в сряда вечерта и това е довело дотам, че сайтовете не могат да бъдат зареждани от потребители или зареждането им е било твърде бавно.

DDoS атаките представляват автоматизирано изпращане на "порой“ от заявки към уеб сървърите на даден сайт (или група сайтове). Огромният обем заявки, пристигащи по едно и също време, претоварват сървърите и те не успяват да обработят всички, в резултат на което отказват да реагират на по-нататъшните заявки (DoS - denial of service - отказ на услугата). Обичайно такива атаки се правят чрез програма, която изпраща по няколко заявки в секунда. Ако атаката е разпределена между много източници (Distributed DoS) е по-ефективна и много по-трудно се открива първоизточникът. Собствениците на компютрите най-често изобщо не подозират каква дейност извършват устройствата им.

Когато един доставчик на DNS услуги бъде затрупан с порой от заявки за IP адреси, системата му се претоварва и отказва да "превежда“. В резултат, добронамерените потребители не могат да стигнат до сайтовете, които търсят. Според представител на Neustar, атаката е била насочена към центровете на компанията в Пало Алто и Сан Хосе, Калифорния. Алън Голдберг, вицепрезидент корпоративни комуникации в Neustar, заяви, че фирмата е получила "непропорционално голям обем“ заявки. Специалистите на Neustar са анализирали трафика и са въвели "схема за намаляване“ на заявките в рамките на няколко минути. Положението е било овладявано след час.

Освен големите сайтове, които са пострадали от атаката, жертви са и множество по-малки потребители. Това са множество по-малки сайтове, разчитащи на Amazon за уеб-хостинг чрез нейните услуги Amazon S3 и EC2. DDoS aтаката е предизвикала и извънредно натоварване на Google в сряда вечерта, когато за кратък период от време "UltraDNS“ - името на услугата на Neustar - се е оказало най-търсената дума.