По информация на БНР  14 тела вече са намерени, четирима се смятат за изчезнали, но те вероятно са удавени. От удавените 17 са български туристи, повечето възрастни хора, но е имало едно младо момиче. Загинало е и момчето на капитана на кораба, което е помагало на баща си.
Българските туристите, които пострадаха при инцидента, са предимно от района на Пирдоп, съобщи за БТА кметът на Пирдоп Антоанета Илиева. По думите й те са от общините Пирдоп, Антон и Челопеч.
Кметът на Антон Стоян Гарчев потвърди за БТА, че в групата е имало жители на общината, но към този момент не може да се уточни техният брой. Кметовете посочиха, че името на фирмата, с която туристите са пътували до Македония, е "Клюнчев"-Димитровград.
Фирмата превозвач на туристите в Охрид е "Солак", регистрирана е в Пловдивска област, собственикът е турчин, който за момента не си вдига телефоните. Това научи агенция “Фокус”.
По-рано излезе информация, че фирмата превозвач е "Клюнчев", но той не ги е превозвал, а ги е предоставил на друг превозвач. Засега няма информация за редовността на втората фирма превозвач.
Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов заяви, че след проверка е установено, че фирмата-превозвач е "Клюнчев" ЕТ.
Самата фирма е набрала туристите, за да ги вози до Македония, Охрид, без за това нещо да е ползвала услугите на туроператорска фирма, което е в нарушение на Закона за туризма, добави той. Ще бъде наложена санкция на фирмата, уточни зам.- министърът.
Два горещи телефона за информация за работят в МВнР: 02/ 948 20 05 и 02/ 948 30 03.
Корабът "Илинден" е произведен през 1924 г. в Германия. В днешни дни той е бил използван за туристически цели и е разполагал с редовни документи. Корабът е преминал технически преглед през май месец тази година и тогава е получил разрешение за плаване. Собственик на кораба е охридският гражданин Сотир Филевски, предаде БГНЕС.
По неофициална информация, има две версии за разигралата се трагедия с кораба "Илинден", който потъна в 11.00 ч. местно време на 200 метра от брега, в близост до къмпинг "Елешец". Според първата, по всяка вероятност се е скъсало метално въже, което е поддържало равновесието на плавателния съд. Споменава се и за втора версия - повече пътници от разрешеното. Корабът е разполагал с документ за превозване на 43 души.