48-годишният преподавател в Калифорнийския университет Рейнър Рейншийд планирал убийство на ученици и административни служители в училището и после да се самоубие. Синът му се е самоубил през пролетта след като бе изправен пред дисциплинарна комисия заради кражба от училищния магазин.

Преподавателят бе пуснат под гаранция, след като бе задържан заради заплахи, че ще запали гимназията. Той обаче бе арестуван отново след откриването на обезпокоителни имейли, в които се разкрива, че той планира масово убийство. На мобилния му телефон са открити и имейли с описание на замисъэла му да изгори училището.

"Засега мога да кажа само, че той излага достатъчно детайлен план за закупуване на оръжие и убийства на членове на ръководството на гимназията и ученици, каза зам. прокурорът Андрю Кац в интервю.

Рейншийд работи в сферата на молекулярната фармакология и психичните разстройства, включително шизофрения, стрес, става ясно от уебсайта на университета, в който преподава. Ако бъде признат за виновен рискува до 13 години затвор.

В последните години зачестиха случаите психично разстроени хора да извършват масови убийства в САЩ. Само преди 10 дни мъж представящ се за Жокера, отрицателният герой във филмите за Батман, уби 12 души в киносалон в щата Колорадо. През април въоръжен мъж откри огън в частен християнски колеж в Оукланд.