Нивото на Дунав в българския участък остава критично ниско, а в някои участъци на реката може да се премине дори пеша, съобщава bgonair. Засушаването поставя пред сериозни изпитания корабоплаването по най-дългата река в Европа.

Въпреки че е регистрирано покачване от 3 см край Ново село, то не покрива критичния минимум, чрез който плавателните съдове да преминават нормално. Повечето круизни кораби изчакват по-добри условия, но има и такива, които се движат с по-малко товари".

На пристанищен терминал "Видин - Юг", въпреки ниското ниво на Дунав, работата продължава. От пристанищния оператор обаче признават, че е трудно: "Изключително тежка е ситуацията тази година. На този етап с оглед на ниското ниво на реката, корабите се товарят със значително по-малко товари. Подходът към пристанищата е затруднен, а за някои дори е недостъпен. Тази ситуация е от началото на летния сезон", поясни директорът на пристанищен терминал "Видин - Юг" Мария Москова.

А на около километър от "Дунав мост" 2 вече може да се ходи и пеша.

Само на метри е румънският град Калафат, по средата между Румъния и България, вече има и плажуващи. Хората признават, че не са виждали подобно нещо досега.

"Водата почти я няма, както виждате. Това не е добре, тази суша не води до нищо добро", коментира Федя Митова, която живее във Видин.

Според данните на Изпълнителната агенция по проучване и поддържане на Дунав най-критично е нивото край Оряхово, където водният стоеж е 64 см. Все още не е ясно кога ситуацията ще се нормализира.