В 11 часа и 11 минути във Виена беше открит сезонът на карнавала и на баловете, съобщи БТА. Това по традиция става на площада пред катедралата "Свети Стефан" с квадрил - танц, изпълнен от учениците на танцовите училища в града. Виенската стопанска камара очаква рекорден брой гости в Австрийската столица след прекъснатата от пандемията виенска традиция.

"След двегодишно прекъсване организаторите се радват на ренесанс на виенските балове", заявява Маркус Грислер, ръководител на секцията по туризъм във Виенската стопанска камара. Според проучване всеки трети виенчанин над 15 години би отишъл на бал. "В рекордния сезон 2019/2020 това желание беше изразено от всеки четвърти. Така че този сезон може да е рекорден", продължава Грислер. Тогава баловете бяха посетени от 520 000 души. За актуалния сезон е възможно да се продадат 550 000 билета, разбира се при условие, че баловете се състоят, както това е запланувано.

Прави впечатление, че цените на билетите са поскъпнали значително. Някои от браншовите балове са вдигнали цените с 10 - 15 процента. Билетите за бала в операта - върха на балния сезон - струват 350 евро, през 2020 цената им беше 315 евро, но увеличението от 35 евро ще отиде за помощната акция "Австрия помага на Австрия" - в полза на социално слаби австрийски граждани.

Балът в операта ще се състои за 65-и път, този път датата е 16 февруари, в четвъртъка преди началото на Великденските пости. Този бал слага край на балния сезон.

Определени са и датите на браншовите балове - на сладкарите, на цветарите, на кафеджиите, на лекарите, на ловците, на филхармониците. Отново ще бъде организиран и балът с маски, тази година под мотото на оперетата "Прилепът" от Йохан Щраус.

Последният бален сезон 2019/2020 донесе над 150 милиона евро приходи от продажби. Очакванията са този сезон приходите да възлязат на около 170 милиона евро.