За първи път от няколко столетия Лувърът имаше гости за пренощуване. Последните обитатели на някогашния дворец го напускат в средата на XVIII век и оттогава в него не е живял никой. 

Двадесет и шест годишната Даниел Молинари спечели конкурс на Лувъра и платформата за краткосрочно отдаване под наем на жилища Ербиенби и прекара една нощ в компанията на Мона Лиза и Венера Милоска, предаде Франс прес.

Преди месец прочутият парижки музей и платформата Ербиенби във Франция решиха да отбележат по оригинален начин 30-те години на стъклената пирамида в двора на бившия кралски дворец. Участниците в конкурса трябваше да убедят специално жури защо ще бъдат най-подходящите гости на Джокондата в Лувъра. Наградата беше една нощ в Лувъра.

Победителка измежду над 180 000-те участници стана италиано-канадката от Торонто, 26-годишната Даниела Молинари, студентка в специалността консервация на произведения на изкуството в Нюкасъл в Англия. Само с 800 символа тя убеди журито, като каза, че би била идеалната гостенка на Мона Лиза, защото би й предложила да поговорят за Леонардо да Винчи на по чашка венециански щприц. Журито каза, че Молинари го е впечатлила със своята креативност, дързост и свежест". Самата Даниела казва, че изобщо не е взела конкурса на сериозно.

Даниела заедно с приятеля си Адам Уотсън, който е на 29 години, прекараха една нощ в Лувъра. За тях специално на входа на стъклената пирамида беше издигната мини пирамида, под която имаше легло. Но преди да легне там, двойката се наслади на кралско посрещане в музея. То включваше миниконцерт в салона на Наполеон Трети, изискана вечеря пред статуята на Венера Милоска и чаша шампанско пред Джокондата.

Двойката получи и привилегията на визита с гид в музея. Така Даниела и Адам разгледаха голяма част от 350 000-те творби в Лувъра, разположени в 37 километра галерии. Тази среднощна дълга обиколка протече в 15 етапа.

Двойката беше очарована, че може да се възхищава на творбите, без други туристи да й се пречкат и най-вече на това, че пред Джокондата не трябваше да се чака на дълга опашка от туристи със смартфони, опитващи се да я снимат или да си направят селфи с нея.

"Последно идвах в Лувъра, когато бях на 12 години и бяха толкова малка, а имаше толкова народ, че почти нищо не видях", споделя Даниела. За Адам пък това е първа визита в Лувъра.

От 182 000 участници в конкурса, протекъл за 10 дни, една четвърт бяха французи, а една четвърт северноамериканци.

Лувърът миналата година за първи път прескочи прага от 1 милиона посетители. Така той стана най-посещаваният музей в света.