60-годишният френски катерач Ален Робер, известен като Спайдърмен заради екстремните си изпълнения, изкачи 220-метровата кула "Хекла" в Париж с голи ръце и без обезопасителни въжета. Той предприе опасната демонстрация, за да призове за мир в Близкия изток на фона на конфликта между Израел и "Хамас". 

Сградата се намира в бизнес района на френската столица. Поредната му зрелищна акция отне около два часа. 

"Днес се изкачвам в подкрепа на мира. Опитвам се да не избирам страна, за Палестина или за Израел, но според мен има едно спешно и важно нещо, което трябва да се направи. Toва e да се изслушаме взаимно и да се подпишат мирни споразумения, които да са дълготрайни, така че и Палестина, и Израел да могат да получат това, което искат", каза той пред Ройтерс.

Според Робер насърчаването на насилие и конфликти не води до нищо положително.

През април Ален Робер изкачи 38-етажен небостъргач в Париж, за да изрази подкрепата си за гневните протести срещу пенсионната реформа във Франция. Миналата година пък изкачи с 34-годишния си син Жулиен един от най-високите небостъргачи в Барселона.

Тогава синът му, който не е катерач, а осем години е бил армията и е запален спортист, каза пред Ройтерс, че се е подготвял, гледайки видеоклипове от предишните изкачвания на баща си. 

Заради катераческите си подвизи Ален Робер е вписан в Книгата на Гинес. Той е изкачвал някои от най-високите здания в света, включително небостъргача "Бурж Халифа" в Дубай, Айфеловата кула в Париж и моста Голдън Гейт в Сан Франциско, САЩ.

Робер рядко получава разрешение, като неведнъж на върха на зданията е посрещан от полиция.