Европейската комисия даде зелена светлина на ваксината на британската фармацевтична компания "ГлаксоСмитКлайн" срещу респираторния синцитиален вирус, който причинява заболяването бронхиолит, което отнема живота на хиляди хора всяка година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Бронхиолитът e инфекциозно заболяване, при което има възпаление на най-малките въздухоносни пътища в белия дроб, наречени бронхиоли, водейки до тяхното стеснение. При остро протичане на заболяването, то води до дихателна недостатъчност.

Дадено е разрешение за поставяне на ваксината на възрастни хора, при които болестта може да завърши с летален изход, става ясно от днешно изявление на фармацевтичната компания.

Даденото разрешение е последната стъпка от процеса по одобряване на ваксината в Европейския съюз, след като Европейската агенция по лекарствата препоръча през април употребата ѝ да бъде одобрена.

Миналия месец препаратът бе одобрен и от американската Агенция по храните и лекарствата, като бе дадено разрешение за поставянето му на хора на и над 60 години - същата възрастова група, за която бе дадено разрешение и в Европа.

В европейските страни респираторният синцитиален вирус всяка година отнема живота на около 20 хиляди души на възраст 60 и повече години, отбелязва Ройтерс, като пояснява, че статистиката е само за смъртните случаи, настъпили в болнични заведения.