Международна група учени установи, че склонността към употреба на спиртни напитки е свързана с изменения в мозъка, съобщи Лента, цитирана от БТА.

Биолози извършили експерименти с плъхове, които били обучени да натиснат различни лостове, за да получат подсладена вода или алкохолен разтвор. Повечето гризачи предпочели подсладената вода, но около 15 процента се отказали от всякакви други награди, освен от алкохола, и дори не обръщали внимание на наказанията, като например да бъдат "ударени" със слаб електрически ток. По мнението на учените, делът на привлечените от алкохола плъхове е като процентното съотношение на хората, страдащи от алкохолна зависимост.

Била изследвана активността на стотици гени в 5 мозъчни зони у плъховете. Най-големи различия в експресията на ДНК имало в миндалевидното тяло, което е с ключова роля за формирането на емоциите. Ген, който кодира протеина GAT-3, бил най-малко активен у страдащите от алкохолна зависимост гризачи. Въпросният протеин поддържа на ниско ниво концентрацията на невромедиатора гама аминомаслена киселина, който отговаря за успокояването на централната нервна система.

Констатирано бе, че при потискане на гена GAT-3 у плъхове, които предпочитали подсладена вода, се появила склонност към употреба на алкохол.

Резултатите от изследването са качени на сайта MedicalXpress.

Междувременно учени от Кралския университет в Белфаст откриха, че хората, които пият не повече от една стандартна дажба алкохол на ден (десет грама чист алкохол), са по-малко заплашени да развият злокачествени заболявания от онези, които я превишават, съобщи Лента, като се позова на Медикъл експрес.

При това всяка излишна доза твърд алкохол увеличава риска от получаване на някои видове рак.

Учените са анализирали данните от изследванията на 99 654 души, участващи в продължително проучване за причините за рак на простата, на белите дробове, на дебелото черво и на яйчниците. Те са следили състоянието на изследваните в продължение на средно 8,9 години. Употребата на алкохол е била измервана с помощта на въпросник, попълван от доброволците от 1998 до 2000 г.

За цялото време на изследването са регистрирани 12 763 случая на първичен рак и 9559 смъртни случая. Зависимостта между смъртността и количеството изпит алкохол представя крива във формата на буквата Джей, тоест хората, които са употребявали не повече и не по-малко от една стандартна доза алкохол на ден, са били най-малко заплашени да умрат от рак или сърдечносъдово заболяване. От друга страна, ако се разглежда само ракът, вероятността хората да се разболеят от него, расте с всяка изпита чаша.

По думите на учените, в изследването им са участвали само по-възрастни хора, а в анализа не са отчетени социално-икономическите фактори, което ограничава неговата приложимост.