Ловци на змии се събират в парка "Евърглейдс" в американския щат Флорида за ежегодното предизвикателство с питони, предаде Си Ен Ен. Щатът твърди, че това е жизненоважно за спасяването на екосистемата.

Ако някога в района на "Евърглейдс" в южната част на Флорида се срещали елени, еноти, опосуми и лисици, то според експерти по дивата природа днес е късмет, ако забележите някой бозайник там.

Кой е виновен за този спад на дивата природа? Инвазивните видове, известни като бирмански питони.

За да помогнат в борбата с този проблем за екосистемата на Флорида, ловците на змии се събират със стотици за предизвикателството "Флорида Питон". Събитието, създадено от Комисията за опазване на рибата и дивата природа на Флорида, започва през 2013 г като Python Challenge.

"Обичам змиите. Мразя, че се налага да го правим, но те са инвазивни и променят цялата екосистема." - казва Ейми Сиуе, професионален ловец на питони, пред Се Ен Ен.

По данни на комисията тези влечуги са открити още през 1979 г. във Флорида.

"Те са внесени в щата чрез случайно или умишлено освобождаване чрез търговията с домашни любимци", заяви говорител на комисията пред Си Ен Ен.

Оттогава насам питоните убиват бозайници и продължават да представляват голяма заплаха за дивата природа.

Снимка: БТА/AP

Събитието събира стотици професионални ловци на змии в Евърглейдс, за да ловуват и убиват влечугите. Към петък са се записали повече от 850 души, съобщиха от комисията.

На 5 август започна тазгодишното 10-дневно предизвикателство.

За да участват, членовете трябва да преминат онлайн курс на обучение и да заплатят регистрационна такса от 25 долара. Ловецът, който донесе най-много питони, печели 2500 долара.

Миналата година участниците са убили повече от 200 питона.

Освен предизвикателството, продължават да се полагат целогодишни усилия за отстраняване на питони от района. От 2000 г. насам по данни на комисията са отстранени над 17 000 питона.

Майкъл Къркланд, биолог от района за управление на водите в Южна Флорида, заяви пред Си Ен Ен, че питоните "унищожават дивата природа от години".

"Предизвикателството има за цел да отстрани възможно най-много питони от района", каза той. "Откриването и отстраняването от човека са най-ефикасните и ефективни инструменти в момента."

Изпълнителите, наети с района за управление на водите, работят целогодишно и участват в предизвикателството за улавяне на съществата.

Къркланд заяви, че заради питоните животните в района са намалели с до 90%.

Ловът на тези влечуги съвсем не е лесна работа.

Снимка: БТА/AP

По време на кариерата си Ейми Сиуе е пострадала от много ухапвания от питони и казва, че не го пожелава на никого. "Това е като топъл нож да минава през масло", описва тя усещането от ухапването. Питоните, макар и да не са отровни, имат зъби, които са остри като бръснач, разказва още тя.

Тези същества могат да пораснат до огромни размери и е подвиг да се справиш с тях. Сиуе споделя, че най-големият й улов е тежал 110 килограма, а дължината на екземпляра била 17 фута (5,2 метра).

Снимка: БТА/AP

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис е заклет фен на предизвикателството с питони. В прессъобщение от юни той заяви: "Гордея се с напредъка, който сме постигнали, и очаквам с нетърпение да видя резултатите от тазгодишното предизвикателство с питони".

Всъщност съпругата му, Кейси ДеСантис, заяви на пресконференция в петък, че подаръкът й за 10-годишнината на губернатора е чифт ботуши от кожа на питон.