Интернет звездата Цвети Стратиева - Флора официално е част от екипа на сутрешния блок "Денят започва" по БНТ 1, който от този телевизионен сезон е с нов финален час - от 5:55 ч. до 9:20 ч. Популярната влогърка и политически инфлуенсър се присъедини към компанията на двамата водещи Христина Христова и Симеон Иванов, които всеки делничен ден споделят първи на зрителите важното от деня и коментират с политици, експерти и анализатори всички актуални теми от България и света. Цвети Стратиева - Флора води рубриката "Още нещо с Флора" в понеделник, сряда и петък в минутите след 9:00, които вече са запазени за младите зрители на обществената телевизия и значимите теми, които ги вълнуват днес.

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Станахте част от екипа на сутрешния блок "Денят започва" по БНТ 1 няколко месеца след Симеон Иванов, който партнира на водещата Христина Христова. Давайки възможност за изява на прохождащи журналисти, обществената телевизия показва, че в действителност проправя път на младите - едно клише, което често гравитира из медиите, но на практика рядко се реализира. Как приемате тази отговорност?

Флора: Да, има го наложено това клише в обществото ни, че "трябва да се дава път на младите" и вероятно, ако отидете и попитате хората какви лица искат да гледат, поне две трети ще ви отговорят, че им е писнало от "стари муцуни". Не така стоят нещата в реалността, обаче. Има една част от обществото, която "на теория" иска да дава път на младите, но на практика критикува всеки опит на прохождащ в дадена професия млад човек.

В днешно време, за да се развиваш още докато попадаш в дефиницията на "млад", се налага някой да повярва в теб и да ти даде кредит на доверие. Затова съм изключително благодарна за възможността на директора на "Новини и актуални предавания" в БНТ Мариела Драголова. Аз съм от хората, които малко трудно изразяват благодарността си с думи, но мога да успокоя всички колеги в БНТ, с които работя, че ще бъдат високо оценени, когато излезе видеото в канала ми, в което ще покажа целия процес на работа в телевизията. Смятам, че в Българската национална телевизия има реално желание за повече млади лица на екран и се радвам, че и аз мога да бъда едно от тези лица.

Новините и публицистиката безспорно са сред емблемите на Българската национална телевизия. Имате ли любими предавания и лица, които са ви вдъхновили да изберете журналистиката за свое призвание?

Флора: Разбира се, даже наскоро имах възможността да обсъдя това именно с едно от тези лица - Добрина Чешмеджиева. Предаването "Референдум" имаше съществена роля в разпалването на интереса ми към политиката и журналистиката. През 2020 г. за кратко бях на стаж в БНТ и тогава много държах да съм в дирекция "Новини и актуални предавания". Първоначално май ме бяха сложили при спорта, но след 2-3 разговора с останалите стажанти и още няколко разменени имейла с организаторите на стажа бързо успях да се преместя.

Много държах да се запозная с Добрина Чешмеджиева и нямаше как да пропусна възможността. Тя и Аделина Радева са едни от любимите ми хора на екран. Много се радвам, че всички в Българската национална телевизия ме приветстват изключително топло.

Освен за забавление и комуникация, социалните мрежи се превърнаха и в източник на новини, но когато говорим за достоверна и проверена информация, БНТ получава най-голямо обществено доверие. Какви съвети бихте дали на потребителите в интернет, за да не стават жертва на фалшиви новини?

Флора: Най-важното, според мен, е да знаят какво и кой стои зад дадена информация - какви източници, какви журналисти, какъв сайт, какви спонсори, какви собственици. Първоначално звучи трудно човек да търси информация за всичко това, но в България е въпрос на няколко клика. Важно е да имаме тези данни, особено ако четем анализи и журналистически коментарни статии, тъй като те открито защитават определена гледна точка, въпросът е да знаем защо. Най-достоверният начин човек да се информира, може би, е като влезе в някоя информационна агенция и прочете няколко реда информация за новина, които се ограничават до дата, време и място на събитието. Само че хората не искат да четат това, искат да прочетат своето мнение, представено през призмата на някой журналист, това е проблемът на съвременната журналистика. Една статия, написана по хубав начин, с добра лексика и терминология, която уж изглежда безпристрастно, без значение колко внушения прави и с колко непотвърдена информация борави. В това няма лошо, разбира се, очевидно това "продава". Ако избираме да консумираме такава информация обаче, поне е хубаво да имаме предвид интересите, които стоят зад нея.

Вие сте от поколението, за което често се казва, че не се вълнува от политика и по-рядко гледа телевизия. С оглед на хилядите ви последователи в социалните мрежи и ежедневната комуникация с тях - доколко е вярно това твърдение всъщност?

Флора: Не бих казала, че младите не се интересуват от политика, по-скоро не се интересуват от линейния конвенционален начин на поднасяне на политиката от традиционните медии. В социалните мрежи има толкова много "мемета" и забавни колажи с политически личности, разпространявани основно от млади хора. Въпросът е, че политиката е малко по-сериозна тема и е хубаво този интерес на младите хора, под една или друга форма, да бъде задълбочен и да не се ограничава само до комедийния аспект.

В навечерието на изборите сме. Ако трябва да убедите с няколко изречения един току-що навършил пълнолетие млад човек да отиде на гласува на 2 октомври, какво бихте му казали?

Флора: Малко ми е трудно да измислям нови аргументи през няколко месеца, ако ме разбирате. По-лесно се убеждаваха хората април-юли миналата година. Гласуването е право, за което поколения наред са се борили. Нито отнема кой знае колко време, нито пък е толкова трудно да се припознаеш във все някоя от множеството партии, които имаме към днешна дата - ако си направиш проучване, разбира се. Може би това бих казала.

Как се развива съдържанието в каналите ви в социалните мрежи успоредно с телевизионните ви изяви в "Денят започва"?

Флора: Държа да запазя моята традиционна комуникация с аудиторията. Сутрешният блок "Денят започва" дава възможност за едно още по-динамично и интересно съдържание в YouTube канала ми. Вярвам, че на хората ще им е любопитно да видят какво е да работиш в телевизия - и то не коя да е, да се запознаят с колегите журналисти, както и още много други неща. Така че - очаквайте!

В последните години по-често хората от телевизията правят преход към социалните мрежи. При вас се случва обратното. На какво се дължи това и не е ли работата в телевизия по-ограничаваща?

Флора: Най-вълнуващото за мен е, че усещам "онова чувство" - чувството на ентусиазъм и адреналин. Колкото и да обичам YouTube (все още гледам на него като приоритет номер 1, макар и да не личи), през последните няколко години там вече го няма това чувство. Всеки път, когато предстои да качвам видео, чувствам огромна тежест, че има някакъв стандарт, който трябва да покрия. Трябва да е по-добро от предното, а когато предните са били "Един ден с... " Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Кирил Петков и половината политическа класа, тази задача става доста сложна. Има някаква репутация, която трябва да защитя. И ако не го направя, аудиторията ще реагира на момента.

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

В този смисъл, когато някой ме попита не е ли по-ограничаващо да отиваш от социална мрежа в телевизия... не е задължително. Първо, макар и да има прилики, това са изключително различни плоскости. В телевизията може да има повече ограничения чисто технически, но ако си мислите, че след 4 години в YouTube аз имам някаква пълна свобода на действие... абсурд. Ако не отделя поне 80 часа за видео и не го направя с перфектна обработка, то дори не е годно да бъде обмислено за качване. След това идва другият момент - отделил си 80 часа за обработка, хубаво. Качваш го. Аудиторията не харесва идеята. Коментарите излизат веднага като нотификации на телефона ти:"Обичайно харесвам видеата ти, ама това беше тъпо". Тоест ти си една по-лоша версия на себе си.

В Българската национална телевизия нещата, които правя, са различни от тези в YouTube. Не казвам, че няма очаквания - напротив. Но това, че си млад и прохождащ журналист те зарежда с една още по-мощна мотивация да се подобряваш всеки ден.

Наскоро пътувахте до Европейския парламент в Страсбург. По какъв повод?

Флора: На 14 септември се проведе ежегодният дебат за състоянието на Европейския съюз и тази година от Европейския парламент решиха да поканят 10 политически инфлуенсъри от различни европейски държави. За мен е истинска чест, че и аз бях сред избраните.

Няма да скромнича излишно, според мен това е голямо постижение, което безспорно се дължи на споменатите по-горе 80 часа обработка на видео с най-различни политически кадри, както и на поредицата ми "Един ден с всяка партия". Това са неща, които правих с огромно удоволствие във времена, в които никой в YouTube не се интересуваше от политика, още повече младите хора.

Успях да се запозная с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и с президента на Европейския парламент Роберта Мецола. Да обсъждаш с тези хора важността на социалните мрежи, докато у нас все още има хора, които ти обясняват как трябва да си намериш "истинска работа" е... зареждащо. И приятно.

Учили сте в чужбина, какво ви накара да се върнете в България?

Флора: На първо място държа да кажа, че изключително много ми липсваше България. В общи линии прецених, че това, което искам да правя някой ден, би могло да се случва безпроблемно и от България. Не ми беше нужно да живея в Англия или където и да било другаде, за да развивам YouTube канал, да правя политически видеа, да уча журналистика и да я практикувам съответно.

И мисля, че добре си прецених нещата на 19. Тогава нямах много абонати, не бях позната никъде извън YouTube. Не можех и да си представя, че само няколко години по-късно ще имам собствена рубрика в сутрешния блок на Българската националната телевизия, ще съм интервюирала най-известните политици в страната и ще съм поканена в Европейския парламент в качеството си на влогър. Не мисля, че някои от изброените, да не говорим пък за всичките, щяха да са възможни, ако бях останала в Англия.

Като политически инфлуенсър безспорно влияете на младата аудитория да формира мнението си по актуалните проблеми и теми на съвремието ни. Къде слагате границата между изразяването на гражданска позиция и политическата агитация, която започва да става все по-видима и в дигиталните среди?

Флора: През годините неколкократно съм била критикувана, че не изразявам достатъчно остро политическите си позиции. Сега, бидейки на 22, искам да се върна назад във времето и да благодаря на 18-19-годишната Флора, която взе решението да стои колкото се може по-далеч от събитията в първите си години в общественото пространство. Не за друго - политическите ми възгледи на 22 са доста по-различни от тези, когато бях на 19, да не говорим пък когато бях на 17, на 15. Най-умното нещо, което направих, е да преценя ситуацията. Знаех пределно ясно, че ако искам хората да ме възприемат сериозно, трябва да съм балансирана, обрана и да говоря само когато съм убедена в това, което казвам.

Аз не съм привърженик на идеята, че ВСЕКИ, който прави видеа в TikTok и в YouTube, трябва задължително да има позиция за глобалното затопляне, войната в Украйна, изборите в Италия или дълговата криза в еврозоната. В моя случай, тъй като бях един от малкото влогъри, които намесиха политиката в YouTube обаче, нямаше как да избегна напълно въпросите за политическата обстановка. И постепенно през 2021 г. когато почувствах, че вече съм готова за отговорността да говоря за политика пред аудиторията си, с две години по-зряла отколкото на 19, започнах да гостувам на различни места в ново "амплоа" - на т.нар. "политически инфлуенсър".

Нека не се лъжем, вероятно разсъжденията ми пак не са били най-компетентните, вероятно след две години или дори сега, няма да съм съгласна с някои от тях. Това е рискът да си млад човек и да се занимаваш с политика, даже и отстрани.

Това, с което се гордея обаче, е, че въпреки многото предложения от почти всяка партия, която в момента е в полезрението, никога не съм била член на партия, нито пък съм взела 1 лев от партийна централа. И за да отговоря на въпроса ви - ето тук е границата. Гражданската позиция не е проблем сама по себе си, но когато е автентична и не е породена от нечий интерес или финансов стимул. Политиците разбраха важността на онлайн пространството и несъмнено атаките, на които са подложени журналистите, тепърва ще се пренасят и на наша почва. Ще има компромати, фалшиви новини, неизбежно е.