Трети световен рекорд на пилота от Военновъздушни сили на България Николай Калайджиев бе признат за "Гинес".

"Официално Николай Калайджиев вписа за трети път името на България и българската авиация в световните рекорди за върхови авиационни постижения", , съобщи Десислава Пингелова от компанията Land BG в Габрово, мениджъри на екипа на пилота.

Световният рекорд на Николай Калайджиев е за "най-много последователни 360-градусови завои без прекъсване в един полет с ултралек самолет". Рекордът е поставен на 18 юни на летище Лесново, България. При изискване за 400 броя за пет часа, Николай Калайджиев е изпълнил 888 безупречни виража за четири часа и 31 минути.

"Беше голямо предизвикателство да превърнем това приключение в част от гордите страници за историята на българската авиация. Положихме много усилия, имахме много натоварени с работа и емоции месеци, но крайният резултат ни вдъхновява и дава енергия за много повече. България има своите пилоти от световна класа, България е записана в историята на световните рекорди на авиацията за трети път и продължаваме напред, защото силата на българския дух няма лимит. Дължим голяма благодарност за подкрепата на Министерството на транспорта в лицето на министър Георги Гвоздейков, Министерството на иновациите и министър Милена Стойчева, Министерството на икономиката и министър Богдан Богданов, както и на Асоциацията на българската авиационна индустрия, представяна от г-н Тодор Иванджиков", посочиха от екипа на пилота.

"Мечтите ни се превърнаха в успех благодарение на тях и на спонсорите ни, както и с неуморната работа и енергията на всеки един от екипа ни. Общата ни цел е една - подкрепа на младите български авиационни таланти, възраждане на българската авиация до световно ниво и развитие на авиационната индустрия в България. Започваме подготовката си за следващият рекорд, тъй като това са поредица от стъпки, които трябва заедно да извървим, за да стигна до Космоса. Отново с името и в името на България", каза Николай Калайджиев, на който следващата цел е да стане следващия български космонавт.

Капитан Николай Калайджиев и летецът Иво Табаков извършиха полет с лек самолет, по време на който описаха териториалните граници на България по повод националния ни празник - 3 март.

През октомври 2022 г. българският пилот Николай Калайджиев подобри световен рекорд на "Гинес" на летището в габровското село Драгановци. Световният рекорд е за "най-много излитания и кацания с изпълнение на полет по кръга и набор на височина 1000 фута (305 метра) спрямо терена и кацане преди или в зона от 20 метра с ултралек самолет за един час".

Калайджиев поставя и световен рекорд на FAI (Международната федерация по аеронавтика) със самолет с максимална излетна маса от 300 до 500 килограма, през 2021 г.