През март 2016 година съпругата на турския президент Реджеп Ердоган-Емине- участва в конференция, посветена на ролята на жените в историята на Османската империя. Тогава тя заяви, че в харемите на султаните жените не само са получавали добро образование, но са и натрупвали ценен житейски опит.

Това изявление тогава предизвика много критики в социалните мрежи. Но и днес, в съвременния свят, век след отнемането на властта на турските султани, има немалко властимащи мъже на Арабския полуостров, Близкия Изток и в Африка държат стотици жени в хареми. При това там едва ли точно образованието и житейския опит са придобивки, които жените получават.

Ето и най-известните пет съвременници с хареми:

1. Малайзийският пират Бен Бела

Според информации в различни медии, най-големият действащ харем има Бен Бела, пират, който ограбва кораби и джонки в Южно-китайско море, близо до Малайзия. Той държи 900 жени, повечето хванати по време на неговите нападения и държани насила. Ласките на пленничките си пиратът осигурявал по оригинален начин- събличали жената, поставяли я в клетка и я потапяли в басейн с гладни акули. След това никоя не е отказвала на пиратите.

2. Султан Хасанал Болкиах

Султанът на Бруней Хасанал Болкиах има 700 наложници, твърдят запознати с прищевките му. Той се смята и за един от най-богатите хора в света, а освен към жените, има силна привързаност и към хубавите автомобили-неговият личен гараж има над 3000 уникални коли. Някои от наложниците му никога не са били в интимни отношения със султана, а били използвани за танцьорки, които да го развличат. Сред наложниците им е била дори една Мис САЩ 1992 година- Шенън Маккетик. Тя била в харема три месеца. След като се прибира в САЩ Шенън завежда дело срещу султана за това, че е била третирана като проститутка. Разследването по делото показало, че през споменатото време нито султанът, нито братята и синовете му са я докосвали сексуално. Когато си тръгнала й дали 100 000 долара и колие с брилянти. 

3. Саддам Хюсеин

Иракският диктатор е държал 500 наложници.Те били от различна националност и на различна възраст. След като диктаторът е свален и осъден на смърт през 2006 година, харемът му е бил разпуснат, а жените-освободени.

4. Пабло Ескобар

През 1993 г. в Колумбия бе застрелян наркобарона Пабло Ескобар. Неговият харем представлявам цяло градче с павилиони, паркове, езерца с лебеди и басейни. Съдбата на любимите му жени е трагична: след кончината му повечето били продадени в публични домове и бардаци - около 400 момичета. Много от тях се самоубиват.

5. Крал Хасан Втори

Владетелят на Мароко имал 132 наложници. Когато починал през 1999 година, синът му Мохамед VI веднага освободил жените, като им осигурил и добра сума ,за да устроят живота си.

Списъкът може да бъде продължен. Така например бащата на сегашния сирийски президент Башар Асад, Хафез е имал харем от 40 жени. Интересното в него е това ,че нито една от жените не е била от арабски произход, всички са европейки.