На 1 април отбелязваме Международния ден на хумора и шегата. Денят става международен празник в началото на 20 век, когато в страните от Западна Европа първоаприлските шеги придобиват свой национален колорит. През 1970 г. Международната организация за радиоразпръскване (ОИРТ), от 1993 г. - Европейски съюз за радио и телевизия, обявява 1 април за Международен ден на хумора и шегата по радиото като един вид предупреждение - никой да не се връзва на първоаприлските новинарски емисии.

Преди това историята на Деня на шегата не е съвсем ясна, никой не може да посочи точно кога този празник е станал популярен. Смята се, че той възниква едновременно на различни места и съвпада с честванията на пролетта и пролетното равноденствие.

Денят на шегата 1 април се празнува в много страни по света, включително и в България.

БТА публикува топ 10 на първоаприлските шеги по света:

  1. 1 април 2009 г. Една от най-популярните първоаприлски шеги е историята със спагетените дървета. През 1957 г. новинарската програма "Панорама" на Би Би Си съобщава, че благодарение на мекия климат през зимата и на пълното унищожаване на спагетения житояд, швейцарски фермери събират богата реколта от този вид тестено изделие. Съобщението е придружено от видео материал, който показва как фермери берат спагети от дървета. Огромен брой зрители повярвали на новината и телефоните на Би Би Си загрели от обаждания на хора, желаещи да научат как да отгледат собствени спагетени дървета. Тази шега заема първо място в класацията на в. "Дейли телеграф".
  2. През 1977 г. в. "Гардиън" публикува специално приложение от седем страници, посветено на Сан Серифе - малка република от седем острова в Индийския океан, разположени във формата на точка и запетая. Поредица от материали описва географията и културата на измислената страна. Много читатели се обаждат в редакцията, за да научат повече за интересната туристическа дестинация.
  3. През 1980 г. Би Би Си съобщава, че прочутият часовник Биг Бен ще бъде сменен с електронен, за да не изостава. Много шокирани слушатели се обаждат и споделят, че новината за планираната промяна ги е разгневила силно.
  4. През 1989 г. предприемачът Ричард Брансън каца в покрайнините на Лондон с балон, който прилича на летяща чиния. Хиляди водачи на МПС съобщават, че са видели НЛО. На място пристига полиция. Служителите на реда установяват, че става дума за първоаприлска шега, с която бизнесменът рекламира компанията си "Върджин рекърдс".
  5. Миналата година Би Би Си пусна репортаж за летящи пингвини, придружен от видео клип, който се превръща в един от най-гледаните в интернет. Водещият Тери Джоунс обясни, че странните създания са уловени в кадър, докато е снимана поредицата "Чудесата на еволюцията". По думите на Джоунс летящите пингвини не се скупчват като останалите си събратя на едно място, за да се топлят в антарктическия студ, а отлитат в Южна Америка, за да се пекат под тропическото слънце.
  6. През 1998 г. веригата заведения "Бъргър Кинг" публикува реклама на цяла страница в "Ю Ес Ей тудей", представяйки специалния бургер "Left-Handed Whopper" за хора, служещи си с лявата ръка. Много американци "се хващат" на шегата и започват да уточняват какви бургери искат, когато правят поръчките си.
  7. През 1986 г. хиляди жители на Париж са възмутени от съобщението във в. "Паризиен", че Айфеловата кула ще бъде разглобена и ще бъде монтирана наново в тематичния парк Евро Дисни.
  8. През 2004 г. програмата "Тудей" на Радио 4 на Би Би Си обявява, че популярната уводна мелодия на предаването "The Archers" ще бъде сменена и вместо нея ще звучи нова електронна версия на Брайън Ино.
  9. През 1976 г. Патрик Мур казва на слушателите на Радио 2, че точно в 9:47 часа на този ден ще има необичайно подреждане на планетите, което ще намали гравитационното притегляне на Земята и че всеки, който скочи във въздуха по това време, ще изпита странно плаващо усещане. Стотици слушатели се обаждат, за да съобщят, че наистина са усетили феномена.
  10. През 1994 г. компания BMW продължава традицията си да пуска шеговити реклами по случай 1 април, представяйки най-новото си постижение - конвексни лазери, поставени отпред на всяка от гумите. Предназначението им е да топят леда и снега по пътя.