Лавровото листо с тегло 10 грама е с размер 9,2 на 2,5 сантиметра, предадоха Франс прес и БТА.

То е било предназначено за короната, с която Бонапарт е коронован за император през 1804 година.

Лотът беше продаден на цена четири пъти по-голяма от максималната му първоначална оценка. Търгът беше организиран от аукционната къща "Озна" във Фонтенбло край Париж. Купувачът е чуждестранен колекционер, предпочел да запази анонимността си.

Наполеон сам се коронясва за император в катедралата "Света Богородица" през 1804 година. В разрез с традицията той сам си полага на главата издържания в римски стил златен лавров венец, въпреки че на церемонията присъства папа Пий VII.

За оправдание Наполеон изтъкнал, че той дължал авторитета на самия себе си, а не на Господ. Листото, продадено на търга, никога не стигнало до церемонията.

Преди коронацията Наполеон се оплакал, че короната е прекалено тежка, като заповядал на ювелира, който я изготвил, Мартен-Гийом Биене, да премахне шест от златните листа.

Впоследствие всяка една от шестте дъщери на Биене получила по едно от тях. Продаденото вчера е едно от тях, но следите на останалите пет се губят.

Короната на Наполеон, вдъхновена от лавровия венец на римския император Юлий Цезар, била украсена с над 50 златни листа. През 1819 тя била претопена.