Луната ще по-близо до Земята и ще с 30% по-ярка и с 14% по-голяма от обикновено.

Вижте как ще изглежда явлението > >


Това явление се случва веднъж на 411 денонощия, но именно през този ноември се очаква най-голямата за последните 70 години Супер Луна и една от най-големите за 21 век изобщо, предава NOVA.

Учени съобщават, че Луната няма да е толкова близо до Земята до 2034 година, а предишният път, когато Луната е била толкова близо, е бил през 1948 година.

Но какво всъщност представлява Супер Луната?

Луната има елиптична орбита, една част от орбиталната траектория – наричана перигей – е с около 48 280 километра по-близо до Земята, в сравнение с другата част от орбитата, наречена – апогей.

Пълнолуние наблюдаваме, когато Земята е между Слънцето и Луната, а Супер Луна – когато освен това подреждане, Луната се намира и в перигея на своята орбита. Така, обърнатата към нас страна на Луната се осветява от Слънцето, като в същото време тя се намира максимално близо до Земята.

Според учените явлението ще окаже ефект и върху природата, като приливите и отливите ще бъдат по-силни от обичайното.

Пикът на явлението ще е около 15:51 часа българско време, когато настъпва пълнолунието, но учените успокояват, че и през нощта на 14-и срущу 15-и ноември Луната ще бъде изключително близко до Земята и ярка.