Британските банки обезсърчават използването на словосъчетания и думи като "черен пазар", "мъжки" и "женски", наред с други фрази, които биха могли да бъдат счетени за обидни. Това става ясно от издаденото езиково ръководство на "Ю Кей файнанс" (UK Finance) - търговският орган, отговарящ за банковия и финансов сектор в Обединеното кралство, съобщи британският таблоид "Дейли мейл".

Според издадените насоки терминът "черен пазар" трябва да бъде заменен с "нелегален пазар". Фразата "черен пазар" може да се разглежда като расово пристрастие или дискриминация, твърдят от "Ю Кей файнанс".

По подобен начин се предлага думата "роб" да бъде замествана с "второстепенен" (secondary), допълва БТА.

Документът се позовава на необходимостта от по-голямо разнообразие и включване в езика. От британския орган приемат проблемите около езика в обществото като "изключително сериозни".

Също така "Ю Кей файнанс" е предложил вече да не се използва израза "дядо-баща-син", като е обяснил: "Дядо-баща-син" обикновено се използва за извеждане на ниво на възраст или йерархия в софтуерната инфраструктура или резервните копия, където "дядо" е по-старо поколение технология или резервно копие, докато "син" е по-ново поколение или копие, а "баща" е копие на файла от предишния цикъл.

Междувременно буксите, използвани във всякакви технологични продукти, не трябва да се описват като "мъжки" или "женски", тъй като това може да се разглежда като пристрастие към пола. Вместо това предложените замени са "мъжка алтернатива" или "женска алтернатива".

Забранява се е и употребата на "черна шапка", термин, използван в киберсигурността за означаване на неоторизиран потребител, като вместо него се предлага "неетичен".

Неотдавна британски депутати разкритикуваха кмета на Лондон Садик Хан за въведената забрана негови служители да използват израза "дами и господа".