Ново проучване разкри, че група мистериозни праисторически морски създания не са толкова древни, колкото смятаха учените, тъй като техните най-ранни вкаменелости всъщност са морски водорасли, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Изследване на експерти от университетите на Дърам, Великобритания, на Юнан и на Гуейчжоу, Китай, установи, че вкаменелостите, за които преди се смяташе, че са най-старите бриозои, всъщност са зелени водорасли.

Откритията означават, че бриозоите - животни с пипала, обитавали подобни на небостъргач подводни колонии, са милиони години по-млади, отколкото се смяташе досега.

Те се появяват едва преди 480 милиона години, което ги прави единствената подобна група, които не са се появили по време на камбрийския период - 40 милиона години по-рано. По това време се наблюдава бърза еволюция на видове.

Изследователите предполагат, че забавената поява на тези същества показва, че камбрият не е бил уникален период на иновации, както традиционно се смята.

Вместо това нови видове продължават да еволюират за много по-дълъг период от време.

Древният фосилен материал е открит в хълмовете на Китай и разкрива невиждани досега "меки части" на смятания преди за най-ранния бриозой - Protomelission gateshousei.

Тази тъкан позволява на изследователите да определят Protomelission за представител на групата зелени водорасли Dasycladales.

Резултатите от проучването са публикувани в изданието "Нейчър".