Депутатът от руската Държавна Дума Сергей Иванов е внесъл за разглеждане Проект на Кодекс на дуелите. В документа, публикуван на сайта на руския парламент, се разрешава дуели да има само между чиновници, съобщи "Известия".

Авторът пише, че законът трябва да въведе ред в провеждането на дуели в Русия и да определи какви причини могат да предизвикат подобно действие.

Според вносителя, основен принцип при дуелите трябва да стане изглаждането на недоразумения между отделни държавни или общински служители без помощта на трети лица.

Кодексът определя дуелът като начин за измиване на нанесено оскърбление, но само когато става дума за проблеми между равни. В този смисъл, лице, което не е държавен или общински чиновник, не може да оскърби висшестоящият.

Причина за внасянето на проекта стана публикувано видеообръщение на шефа на Росгвардия генерал Виктор Золотов към опозиционера Алексей Навални, с което той го извика на дуел заради клевета. Става дума за публикувани от Навални данни за закупуване на продукти за служителите на Росгвардия на завишени цени.

Идеята за дуел, изказана от генерала и бивш охранител на Владимир Путин, предизвика широк отзвук в социалните мрежи в Русия. Федерацията по бокс на страната е готова да предостави ринг за битката между двамата и личен треньор за Навални преди боя.

В подготовката на Золотов пък иска да се включи бившият боксьор Николай Валуев.

Майсторът на спорта на Русия по плуване Виктор Солдатов от своя страна извика Золотов на дуел в басейна - с надплуване. Появиха се покази за дуел с надяждане и надпиване, както и други форми на "изясняване на отношенията".