Първото за годината слънчево затъмнение премина през Индонезия и Западна Австралия. Видимо бе и в някои части на Индийския океан и Антарктида. 

Такива небесни събития се случват веднъж на десетилетие. Последното бе през 2013 г., което най-добре се наблюдаваше от Атлантическия океан, а следващото такова затъмнение ще бъде чак през 2031-а, като най-добрите точки за наблюдение ще са части от Азия.

Затъмненията се получават, когато Луната и Слънцето почти се изравнят, казват експерти от НАСА. Има моменти, когато Луната е по-близо и блокира Слънцето при пълно затъмнение. Но когато е по-далеч, тя позволява на част от слънчевата светлина да надникне при пръстеновидно затъмнение, в такъв случай това би се определило като феномен.

Около 20 000 души се събраха в северозападния австралийски крайбрежен град Ексмут, за да се насладят на рядкото пълно слънчево затъмнение, което потопи региона в мрак за около минута сутринта в четвъртък. Отдалеченият туристически град с по-малко от 3 000 жители бе рекламиран като една от най-добрите точки в Австралия за наблюдение на затъмнението, което премина и през отдалечени части на Индонезия и Източен Тимор.

Снимка: БТА/АП

Още снимки ТУК >>>

В столицата на Индонезия стотици хора посетиха Планетариума в Джакарта, за да видят частичното затъмнение, закрито от облаци. Призивът за молитва прозвуча от джамиите в града, когато започна фазата на затъмнението, а мюсюлманите се преклониха пред величието на Бога. Астрономи от НАСА също присъстваха, като обясниха, че освен затъмнението, са могли да се видят планетите Юпитер и Меркурий, което отново, се случва в редки случаи.

Снимка: БТА/АП

Частичното слънчево затъмнение се наблюдава също и в Нова Зеландия и Филипините, но по-слабо.

Слънчевите затъмнения се случват, когато Слънцето, Луната и Земята се изравнят напълно или частично.

А през тази година ще има 3, които ще бъдат по-лесни за наблюдение:
Пенумбрално лунно затъмнение: То ще се случи на 5 май, като ще се наблюдава от Индия
Годишно слънчево затъмнение: 14 октомври
Частично лунно затъмнение: 28 октомври (като отново най-доброто място за наблюдение ще е Индия) 

Снимка: БТА/АП

Пълното затъмнение настъпва, когато Луната напълно закрива Слънцето, докато пръстеновидното се случва, когато го закрива частично, оставяйки очертанията на слънчев пръстен. Хибридното затъмнение, от друга страна, е когато и двата феномена се случват едновременно, нещо изключително рядко. Затъмнението настъпва, когато Луната преминава между Земята и Слънцето, хвърляйки сянка върху земната повърхност.