Проф. Николай Овчаров прави археологически открития в австралийската джунгла. Това съобщи на БТА ученият, който вече седмица продължава подготвяно от години пътешествие в Австралия и Нова Зеландия.

В момента проф. Овчаров е на южния бряг на Австралия, където очаква излизането на пингвините.

"Буквално прелитаме над най-малкия континент - от Сидни към Мелбърн на юг, а после на север - към Кернс. Да припомня, че на север тук значи към тропическите ширини, към екватора. Така се озоваваме в джунглата край Кернс, само на 800 км от Нова Гвинея.

И неочаквано сред гъстите лиани, спускащи си от палми и евкалиптови дървета, събирам останките на военен самолет от Втората световна война. Точно като в американските филми за кървавите схватки с японците по тихоокеанските острови. И наистина това е C 23 Douglas, който е летял тук през 1942 г. по време на ожесточените бомбардировки от японците на австралийския град Дарвин, наречен втори Пърл Харбър. Наистина гледката на катастрофиралия сред джунглата самолет е уникална. Но се оказва, че това не е точно така. Всъщност пред мен е прочутият "Джеронимо", разказва проф. Овчаров.

По думите му този ветеран от войната взема през 1984 г. участие в хитовата лента "Небесни пирати" и е "катастрофиран" край Великия бариерен риф по крайбрежието на Австралия.

"Но без съмнение гледката е велика и напомня за ужасите на тихоокеанската война. А моят път продължава - първо към Улуру, или Червената скала, най-голямото светилище на аборигените в Австралия, а после - при маорите в Нова Зеландия", допълва Овчаров.