Истински банан, залепен с тиксо за стена, е продаден на изложението "Art Basel" в Маями. Творбата е създадена в три екземпляра, като първите два си намериха нови собственици за 120 хил. долара, а третият, като последна бройка в света, се предлага за 150 хил. долара, съобщава CNN. 

Маурицио Кателан

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Творбата е на съвременния творец Маурицио Кателан и носи името "Комикът". Авторът стана популярен покрай своята златна тоалетна "Америка", която наскоро влезе в новините. 

Бананът с тиксо всъщност е първото участие на артиста на подобно изложение, отбелязват от галерията за съвременно изкуство "Перотен". Галеристите отдавна имат 15-годишно сътрудничество с Кателан.

Комикът" наистина се състои от един банан и парче тиксо - и двете купени от обикновен магазин в Маями. Творбата символизира "световната търговия", а бананите са "класическо средство за хумор", коментира пред Си Ен Ен Еманюел Перотeн, собственик на галерията.

По неговите думи Кателан има дарбата да превръща обикновени предмети в "проводници едновременно на развлечение и критика".

За момента няма инструкции какво се случва с банана, след като изгние. 

Идеята хрумва на Кателан преди година, пише в официално изявление, разпространено от галерията. 

"Комикът" наистина се състои от един банан и парче тиксо - и двете купени от обикновен магазин в Маями. Творбата символизира "световната търговия", а бананите са "класическо средство за хумор", коментира пред Си Ен Ен Еманюел Перотeн, собственик на галерията. По неговите думи Кателан има дарбата да превръща обикновени предмети в "проводници едновременно на развлечение и критика".

Златната тоалетна на Кателан

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Потенциалните купувачи на последното от трите произведения трябва да се чувстват предупредени, че авторът не дава инструкции как да се процедира, когато произведението започне да се разпада.

Идеята хрумва на Кателан преди година, пише в официално изявление, разпространено от галерията.

"Тогава Кателан мислеше за скулптура с формата на банан - се казва в анотацията. - Всеки път, когато пътуваше, той взимаше банан със себе си и го окачваше в хотелската си стая, за да намери вдъхновение. Направи няколко модела: първо от смола, после от бронз и най-накрая се върна към първоначалната си идея за истински банан", пише в съобщенията до пресата.