Кораловото покритие около някои от туристическите острови от емблематичния Голям бариерен риф в Източна Австралия е намаляло с 40 до 50 процента за двете десетилетия от 1999 г. насам, предаде ДПА, позовавайки се на дългосрочно научно изследване.

За целите му са анализирани данни от гмуркания, осъществени между 1999 и 2019 г. на 100 места край рифовете на някои от най-популярните туристически острови - Уитсъндей, Магнетик, Кепел, намиращи се централно и южно от най-голямата коралова екосистема в света.

Данните са сравнени с исторически документи и данни за околната среда.

Живите, твърди корали - наподобяващи скали структури, които са от съществено значение за изграждането на рифове - са намалели почти наполовина, след като са били изложени на редица въздействия - топлинен стрес, циклони, лошо качество на водата, според проучването, публикувано в сп. "Ecological Applications".

Авторите му от университета "Джеймс Кук" споделят, че са били до такава степен "шокирани" от "тревожните" данни, че са ги проверили отново и отново.

"Нормалните цикли на смущения и възстановяване са естествени. В исторически план рифът има добър възстановителен потенциал. Под въздействие на човека обаче се увеличава честотата на смущения като избелването на корали, и между събитията остава малко време за пълно възстановяване", отбелязва ръководителката на изследването Даниела Чекарели.

По думите й двете основни причини за изменения в коралите са топлинният стрес и колко добре всяко място се възстановява между смущенията. От значение за възстановяването е и качеството на водата.

"Ако можем да разрешим проблема с качеството на водата на локално ниво и климатичните проблеми на глобално, има надежда", казва Чекарели.

В миналото учените са смятали, че на коралите са необходими около 10 години, за да се възстановят от големи смущения, ако условията са благоприятни, и до 20 години за цялата коралова общност, включително бавнорастящите корали.

Сега обаче има опасения, че подобни събития ще се случват на толкова кратки интервали, че за коралите ще бъде трудно да се възстановят в близко бъдеще, до голяма степен заради климатичните промени.