На 72 години, след тежко боледуване, почина големият български актьор Иван Иванов.

"Всичко е любов" (1979 г.), "Лавина" (1982), "Комбина" и "Мярка за неотклонение" (1983) са емблематични за него филми.

Иван Иванов е роден на 16 декември 1951 г. в Асеновград. Завършва техникум по механотехника с ниска диплома, заради която не може да влезе нито география, нито в Школата на МВР в Симеоново, нито право. Известно време е радист на софийското летище.

Разказва за себе си, че e станал актьор съвсем случайно. "С един приятел - Славчо Маленов, сега известен куклен режисьор - давахме нощни дежурства. Той кандидатства два пъти във ВИТИЗ, но не го приемаха. Обаче на следващата година го взеха. Казах си, щом Славчо влезе, значи и аз ставам. И кандидатствах. Ей така, на майтап. Годината - 1974". През 1979 г. Иван Иванов завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (дн. НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов") в класа на проф. Димитрина Гюрова.

Дебютира в киното още като студент във филма "Срещу вятъра" (1977) на режисьора Христо Христов. Става известен с ролята на Радо от филма "Всичко е любов" (1979) - разказ за любовта на двама млади, които съдбата събира случайно, но в живота ги разделят предразсъдъците и несправедливостите на обществото. Режисьорът на филма Борислав Шаралиев първоначално имал идея за главните роли да използва непрофесионални актьори, но не намира подходящи хора. След пробите, които правят на млади актьори и студенти във ВИТИЗ, избират двойката Иван Иванов и Янина Кашева. Тогава Иван Иванов е студент 3-и курс във ВИТИЗ.

"С образа на Радо успях да кажа много неща тогава. Самият аз притежавам повечето от чертите на героя и той има характер, който нищо в живота не може да пречупи", споделя актьорът в интервю след премиерата на филма.

"Всичко е любов" прави абсолютен фурор на 16-ия Фестивал на българския игрален филм Варна'80, където получава специалната награда в лицето на режисьора Борислав Шаралиев, сценариста Боян Папазов и актьора Иван Иванов; наградата за женска роля на Янина Кашева и наградата на критиката.

След участието си в този филм Иван Иванов си спечелва славата на секссимвол в българското кино.

Изиграва поредица от герои бунтари - освен Радо от "Всичко е любов" той е Янкулов в "Юмруци в пръстта" (1980), Асен в "Лавина" (1982), Вас/Христо в "Комбина" (1982) и Траян в "Мярка за неотклонение" (1983). Иван Иванов изиграва близо 40 роли в киното. Снима се във филмите "Нощем с белите коне" (1985) на режисьора Зако Хеския, по сценарий на Павел Вежинов, "Борис I" (1985) на режисьора Борислав Шаралиев, "Мечтатели" (1986) на Иван Андонов, "Нощните бдения на поп Вечерко" (1980), "Ударът" (1981), "За госпожицата и нейната мъжка компания" (1983), "Римска делва" (1983), "Стената" (1984), "Романтична история (1985), "Горски хора" (1985), "Мечтатели" (1987), "Небе за всички" (1987), "Тест"88" (1989), "Осем процента любов" (1990), "Живот на колела" (1992), "Гори, гори огънче" (1994, сериал), "Стъклени топчета" (1999), "Асистентът" (2002), "Чуй звездите" (2003), "Другият наш възможен живот" (2004), "Врабците през октомври" (2006, сериал) и др.

Най-успешните си филми Иван Иванов прави в тандем с актрисата Ваня Цветкова ("Лавина", "Комбина", "Другият наш възможен живот"). За много зрители те остават най-добрата филмова двойка в историята на българското кино.

"Няма друг актьор в българското кино, който да е станал толкова известен, харесван и обичан след първата си главна роля във филма "Всичко е любов"", пишат от Съюз на артистите в България по повод скръбната вест.

Иван Иванов за кратко играе и на сцените на Младежкия театър (1979 - 1981) и Военния театър (1981 - 1983), както и във филмово студио СИФ (1983). Актьорът, обаче, споделя, че е отдаден на киното и не иска да съчетава сцената със снимачната площадка. "Напуснах театъра именно заради него. Явно така ми е било предопределено. От дете харесвам киното", казва той..

От 80-те години на 20 век гласът му може да бъде чут в редица филми и сериали, които озвучава. Сред тях са "Взвод", в който дублира Уилям Дефо, Форест Уитакър и Кийт Дейвид, както и "Мръсният Хари" и "Бледият ездач", в които озвучава ролите на Клинт Истууд. За Българската национална телевизия озвучава Виторио Медзоджорно в "Октопод", Джеръми Айрънс в "Завръщане в Брайдсхед", Ричард Дийн Андерсън в сериала "Макгайвър" и други.

През 90-те години на миналия век Иван Иванов се увлича по писането. Актьорът прописва съвсем случайно. Поводът тогава е бракът му с актрисата от театър "София" Петя Силянова. "Един ден просто й казах, че съм написал стихотворение, което съм кръстил "За теб". Тя много го хареса и това ме окуражи.

След телевизионния сериал "Гори, гори огънче" (1994), в който Иван Иванов изгражда образ напълно различен от екшън-героите от предишните му филми, актьорът издава първата си книга с разкази и стихове - "Този живот, онзи живот". Следват стихосбирката "Отговори" и книгата "Седем часа разлика", написана съвместно с американската поетеса Холи Фелдман (1998). През 2009 г. излиза книгата му "Всичко е живот". "Поглеждайки назад през целия ни живот, можем да видим, че в любовта е отговорът на всичко", споделя актьорът.

Носител е на редица награди и отличия.

Получава наградата на Съюза на българските филмови дейци за дебют във филма "Всичко е любов" (1979). Удостоен е с първа награда за ролята на Димитър Благоев в "Мечтатели" (Варна, 1986). За същата роля печели наградата за мъжка роля на празниците на българския игрален филм (Карлово, 1987). През 2001 г., по повод 50-ата годишнина от рождението му, "Бояна филм" му връчва награда за цялостно творчество. Носител е на Годишната награда на София за приноса си в киноизкуството (март 2015), на награда "Икар" на Съюза на артистите в България за чест и достойнство (27 март 2018), на орден "Св.св. Кирил и Методий" огърлие (25 юни 2018).

През 2009 г. синът му Стефан снима 27-минутен документален филм - изповед за баща си - "Добре дошъл у дома".

"Простите неща правят хората човеци. Да свършиш нещо...", пише Иван Иванов в последния си пост във фейсбук.  

"Щом осъзнаеш, че нещо ти се е случило, трябва да имаш доблестта да го приемаш. Да се научиш да казваш "ДА".Тогава всичко, което ти се е случило, става съществено. В един човешки живот няма нито миг несъщественост", е друга мисъл на актьора, която споделя във фейсбук преди месец.

Поклон пред паметта му!

Тази вечер в памет на Иван Иванов от 21:00 БНТ1 ще излъчи невероятния филм "Всичко е любов".