Иън Уилмът, британският учен и ръководител на екипа, който през 1996 г. влезе в историята с първия клонинг на животно - овцата Доли, е починал на 79-годишна възраст, предадоха световните агенции, позовавайки се на съобщение на университета на Единбург, Шотландия.

Уилмът постави началото на глобална дискусия за етиката на клонирането, когато обяви, че неговият екип от университетския институт "Рослин" е клонирал Доли, използвайки ядрото на клетка от възрастна овца.

Появата на Доли отбеляза първия път, когато генетично идентичен бозайник беше създаден от възрастна клетка и предизвика въпроси относно потенциалното клониране на хора.

Иън Уилмът по-късно се фокусира върху използването на техники за клониране за създаването на стволови клетки, които могат да се използват в регенеративната медицина.

"С днешната тъжна новина за кончината на Иън Уилмът науката загуби едно от известните си имена. Иън ръководи изследователския екип, който с Доли създаде първия клониран бозайник. Въпросното животно оказа силно положително въздействие върху начина, по който обществото се ангажира с науката и учените се ангажират с обществото", каза директорът на института "Рослин" Брус Уайтлоу.

Постигнатият успех под ръководството на Уилмът бележи напредък, който трансформира научното мислене по това време, казва Питър Матисън от университета на Единбург в съобщението, отдаващо почит към учения.

Методът на клониране, използван при Доли, беше възпроизведен през 2005 г. с кучета в Корея и през 2018 г. с маймуни в Китай, отбелязва Франс прес.

Засегнат от болестта на Паркинсон, Иън Уилмът от 2018 г. подкрепя изследванията върху невродегенеративното заболяване.