Парламентарните делегации на България и Република Северна Македония заедно се преклониха пред делото на светите братя Кирил и Методий в базиликата "Санта Мария Маджоре" в Рим. В този храм през 868 г. са осветени от папа Адриан II донесените от светите братя Кирил и Методий славянски книги.

По едно и също време всяка делегация положи венец на своята плоча в базиликата, на която е написано какво се е случило през IX век.

След това председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателят на парламента на Република Северна Македония (РСМ) Талат Джафери дадоха съвместно изявление за медиите на двете държави, предава БТА.

Взаимна беше инициативата, много се радвам, че на този хубав празник успяхме съвместно да поднесем венци на нашите първоучители Кирил и Методий и по този начин да покажем как ни свързва общо минало, но как ще ни свързва и общо бъдеще, заяви председателят на българския парламент Росен Желязков. Много се радвам, че моят колега председателят Джафери много приятелски, много сърдечно направи този знак, който направихме и ние, допълни той.

В рамките на честването на светите братя Кирил и Методий минахме всички процедури според протокола, които трябваше да минем, с аудиенция при папата, каза председателят на парламента на РСМ Талат Джафери. Със задоволство направихме опит и успяхме в този опит двамата председатели на парламенти и представители на народите на нашите земи да застанем заедно, посочи той.

По-рано днес българската делегация, водена от Росен Желязков, бе приета от папа Франциск на традиционната аудиенция по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.