Учени от Нортумбрийския университет в Нюкасъл, Великобритания са изследвали Антарктическия леден щит и са направили едно от най-важните геологически открития в историята на Земята, съобщи Science alert, цитиран от The Washington Post .

Установено е, че под леда има три планински вериги и долини между тях. Това е очевидно доказателство, че южният континент невинаги е бил покрит с лед, а е имал планински вериги, вероятно с буйна растителност и обитатели.

Дължината на най-голямата планинска верига е впечатляваща - 350 километра, а ширината е 32 километра. Явно под ледовете има континент, чиито размери може би ще бъдат установени в близко бъдеще поради засиленото топене на ледовете.

Съществува и опасност поради изтъняването на леда тези планински вериги да увеличат скоростта на придвижване, с която ледът изтича от центъра на Антарктида до края и след това се топи във вълните на океана.

Проучването на учените от Великобритания е част от проекта Polar Gap на Европейската космическа агенция. В него са използвани съвременни радари за проникване под ледовете. сега вече е ясно за опасността нивото на Световния океан да се повиши доста по-бързо от прогнозите заради ускоряването на топенето на леда в Антарктида.