Учени, изследващи новоидентифицираната рарифотична зона на 300 м под океанската повърхност около Бермудите, откриха десетки неизвестни досега морски видове, съобщи в. "Дейли мейл".

Сред стотината новооткрити видове са миниатюрни ракообразни, водорасли, корал като черна бодлива тел с височина 2 м, змиорки, жълти раци отшелници, малки жълти и розови риби.

Екипът откри и огромна гора от водорасли на върха на подводна планина на 24 км от брега.

"Зоната на здрача" беше идентифицирана през март. Очаква се в нея да живеят стотици непознати видове.

Ръководители на мисията, организирана от организацията за изследване на океаните Нектон, са морски биолози от Оксфордския университет. В нея са участвали над 80 учени от 12 института за морски изследвания.

"Знаейки, че водите около Бермудските острови са сравнително добре изследвани, определено не очаквахме толкова много и разнообразни нови видове", каза проф. Алекс Роджърс от екипа.

Рарифотичната зона в океана е на дълбочина от 130 до 300 м с малко светлина на по-голямата дълбочина. Затова я наричат и "зона на здрача". Тя е под мезофотичната зона, която е на дълбочина от 40 м до 150 м, известна като оптимална за тропическите коралови рифове, защото прониква умерено количество светлина.