Две момичета от Великобритания бяха обявени за гении, след като получиха резултат 162 на теста за интелигентност на организацията Менса, пише в. "Дейли стар".

Коефициентът на 11-годишната Лара Джийтли и 10-годишната Фрей Манготра е по-висок от този на Айнщайн или Стивън Хокинг, за който се смята, че е 160.

Лара Джийтли от Литъл Астън, близо до Бирмингам, е окуражена от учителите си да се яви на теста, които виждат огромния й потенциал. Преподавателският им инстинкт се оказва безпогрешен - само седмица преди да навърши 11 години, Лара отбелязва резултат 162 на теста Кател, според който коефициентът на интелигентност на Айнщайн и Стивън Хокинг е с два пункта по-нисък.

Гениалното момиче споделя, че е загрижено за околната среда и се надява да направи изобретение, с което да подпомогне опазването й.

"Бяхме шокирани. Сега дъщеря ни е член на Менса", казва Джес, майката на Лара Джийтли.

Само на няколко километра южно от Бирмингам, в Моузли, друга ученичка - 10-годишната Фрей Манготра, успява да наподоби впечатляващия резултат на Лара.

Фрей, която също като другото момиче е считана за гений от Менса, обича да чете, да играе шах и да плува.

"Това е най-високият резултат, който може да се постигне под 18-годишна възраст. Знаехме от съвсем ранна възраст, още когато беше на две или три години, че дъщеря ни е надарена. Тя схваща нещата изключително бързо, способността й да се концентрира и запаметява е забележителна. Достатъчно е да прочете или направи нещо само веднъж, за да го запомни. Благословени сме с нея", споделя гордият баща на Фрей, д-р Кулдеп Кумар.