В Кения археолозите се натъкнаха на най-старото погребение на съвременен човек в Африка, предаде Франс прес. Малкият покойник е бил старателно погребан преди 78 хиляди години от близките си.

До откриването на находката се стигна след същинска научна епопея. "Мтото", което на суахили означава "дете", е починал на около 3-годишна възраст в Панга я Саиди, голяма пещера, разположена насред гората в близост до кенийския бряг. Тленните му останки в поза на зародиш са били положени в яма и завити с покров. Това говори за добре отработен преди78 000 г. погребален ритуал в тази общност, съставена от Хомо сапиенс ловци-събирачи. Това е най-старото познато погребение в Африка, където се е появил съвременният човек. Ритуалът е описан в списанието "Нейчър" след дълги проучвания, изпъстрени с изненади.

Всичко започнало през 2013 година, когато екип археолози разкопава пещерата, където и преди са били откривани праисторически сечива. Специалистите се натъкват на необичайна кухина, съхраняваща кости. Но те се разпадат при най-малкия опит да бъдат преместени. Едва през 2017 г. са осъществени допълнителни разкопки, при което е разкрита цялата яма. Тогава изниква малък гроб, изкопан на три метра под земята, и съдържащ купчина разложени кости.

Отначало не става ясно дали са човешки или животински, като се има предвид размерът на погребението. "Възникна предположението, че става дума за останки от маймуна, спомня си Майкъл Петраля от Института "Макс Планк", един от авторите на изследването.

Но този път били положени всички усилия да бъдат запазени скупчените в блок кости от разлагане. Те са изпратени в в Природонаучния музей в Найроби, където много внимателно са обработени. От останките са отделени зъби, които изглежда са принадлежали на човек. Находката е изпратена в специализирана испанска лаборатория в гр. Бургос. Томографска техника позволява да се надникне вътре в блока, без да се разпадне. "Постепенно се очерта малък човешки скелет",спомня си Мария Мартинон-Торес, главен автор на изследването. От разположението му станало видно, че детето е било положено на дясната си страна със сгънати крака близо до гръдния кош.

Само черепът е бил отделен от скелета, тъй като главата на Мтото явно е била положена върху възглавничка от разложила се впоследствие материя.

По разположението на петите специалистите стигнали до извода, че трупът на детето е бил обвит с покров, изтъкан от растения или от животинска кожа.

Мтото е бил положен в гроба си "все едно е заспал", с голяма грижовност от страна на близките му. Специалистите изтъкват, че нашите прародители в Африка са живели в свят от символи, който са се старали да опознаят.

Откриването на толкова добре запазени останки на дете в Африка е нещо изключително рядко. Там древните човешки фосили се броят на пръстите на едната ръка. Именно на този континент бяха открити най-старите останки от Хомо сапиенс, датиращи отпреди 300 хиляди години. Но в Европа и в Близкия изток археолозите се натъкнаха на най-старите познати досега погребения, датиращи отпреди 100 хиляди години.