Мъртъв 10-тонен гърбат кит удиви експертите, след като беше намерен насред амазонската джунгла в Бразилия на километри от естественото му местообитание, пише в. "Мирър", цитиран от БТА.

Морският бозайник с дължина 11 метра беше открит в гъстата растителност на остров Маражо край устието на река Амазонка. Все още няма обяснение как огромното морско животно е попаднало толкова далеч на сушата. Експерти предполагат, че китът е умрял в океана и трупът му е бил изхвърлен от висока приливна вълна.

Той е бил открит благодарение на това, че над него са кръжали лешояди. Останките на животното са били скрити от гъстата растителност. Китът е от мъжки пол и е било на около 1 година. По него не са били открити следи от наранявания.

Гърбатият кит (Megaptera novaeangliae) е вид от семейството на ивичестите китове, подразред беззъби китове (Mysticeti).

Това е един от най-големите видове китове. Възрастните варират в дължина от 12-16 метра и тежат приблизително 48 тона. Гърбатият кит има отличителна форма на тялото, с необичайно големи гръдни перки и безформена глава. Той е акробатично животно, често подаващо се над водата. Мъжете изпълняват сложна песен, която трае от 10 до 20 минути и се повтаря в продължение на часове. Целта на песента все още не е ясна, въпреки че изглежда да има роля в чифтосването.

Установени в океаните и моретата по целия свят, гърбатите китове обикновено мигрират до 25 000 км всяка година. Гърбатите китове се хранят само през лятото, в полярните води, а през зимата мигрират към тропичните или субтропичните води, за да се чифтосват и раждат.

През зимата гърбатите китове се "изхранват" и живеят за сметка на мастните си резерви. Храната им се състои предимно от зоопланктон и малки рибки. Гърбатите китове имат разнообразен репертоар от начини на хранене, включително балонна техника на хранене.