Македония е Страна на Вкусът. Ако седнеш да ядеш в Македония, апетитът ще ти се увеличи още след първият залък от храната, която ще ти сервират. Ако пиеш само една глътка вино, вече никога няма да можеш да угасиш жаждата си. Тук, хората знаят как да се наслаждават на храната, а яденето е своеобразен ритуал.

Многото слънчеви дни са източник на богати вкусове и аромати в македонската кухня. Природата се отличава с климат, който е благоприятен за отглеждане на плодове, зеленчуци и разновидни билки и подправки.

Вижте снимки >>>

Всяка година плодовите и зеленчуковите градини са пълни с вкусни плодове, бъчвите са винаги пълни, а месото е свежо и извънредно качествено.

В Македония е лесно да се удовлетвори всяко кулинарно желание - както на ония, които желаят специалитети от месо и риба, също така и на ония, които предпочитат разнообразна вегетарианска храна. Всяко годишно време разполага с определена сезонна храна, а почти всеки район има свой специалитет. Пред Вас се открива голям избор, при който не можете да сгрешите.

Какъв вкус има виното на Александър Велики?

Македония е страна на чревоугодници. Почувствайте гамата от невероятни аромати, които ще увеличат апетита ви още при първата хапка. Страната се слави с безупречни вина от времето на Александър Македонски и вековна традиция на рибни специалитети, като известната охридска пъстърва.

Различните ястия са приготвени и сервирани в различни периоди от време. Но, едно нещо не се е променило за повече от хиляди години -най-доброто домашно вино на Балканите, винаги е от Македония. Наздраве!

Долината на вкусовете, погасява желанието на всеки турист, който ще дойде да дегустира най-качественото македонско вино. Съществува една легенда, в която се говори, че едно време, в най-засушеният район в Македония, Тиквешкият, имало повече вино, отколкото вода.

По времето на антична Македония са се провеждали така наречените "Дионисиеви дни", в чест на бога на виното Дионис.

Всяка глътка македонско вино е съвършенство, подарено от Боговете. Лозарите имат за свой защитник Свети Трифон, затова 14-ти февруари е денят, посветен на този светец. Тиквешките лозари го отбелязват с изпълнение на различни обичаи: рано сутринта се ходи на черква, взима се светена вода, и с нея се пръскат лозите и ритуално се зарязват.

В Македония има 280 слънчеви дни, благоприятни за отглеждане на различни сортове елексирни вина, с богатство от предизвикателни ноти на мощни и уникални вкусове, с богата концентрация на аромати и свежест.

Качественото вино за силни характери се приготвя от качествено грозде. В сърцето на Балкана, по долината на Вардар, се произвеждат изключително качествени вина от различни сортове като "Станушина".

Македонското грозде "Станушина", е стар автентичен сорт на грозде, който не расте на нито едно друго място в света, а който е възможно да се намери единствено в Тиквешкия район в Македония. Цялата история на Македония, е възможно да се преразкаже чрез него, понеже съществува под това небе през всичките периоди от създаването на страната.

Македонските винарни широко отварят вратите си за всичките посетители, които съвместно с екипа на хотелиери канят гостите към дегустацията на вино, в комбинация с различни видове храна.

Каним Ви да почувствате вкусът на пикантните ястия и да усетите аромата на прекрасните вина, за да проучите тайните на неоткритата Македония!

Още за Македония вижте тук >>>