Курсист безопасно приземи самолет по време на урок по летене в Австралия, след като неговият инструктор припадна по време на полета, предаде Би Би Си (BBC).

30-годишният Макс Силвестър се обадил разтревожен на диспечерите от въздушния контрол около час след началото на полета в събота, 31 август, след като учителят му загубил съзнание до него.

Наложило се да приземи самолета с помощта на операторите на летището в Пърт.

Какво се случило се разбира от запис на обаждането на Макс до контролната кула, впоследствие оповестен публично.

"Той (инструкторът) се навежда над рамото ми. Опитвам се да го поддържам, но той продължава да клюма и пада", казва Макс той на оператора.

На въпрос дали знае как да управлява самолет "Чесна", той отговаря: "Това е първият ми урок".

Макс Силвестър всъщност бил минал два урока по летене преди въпросния полет, но това била първия му "сблъсък" със самолета и първия опит за кацане.

Преди да кацне Макс обикалял във въздуха летището в Пърт близо час и опитвал подходи към пистата, след което приземил самолета, посрещнат от семейството си и аварийния екип. Естествено бил поздравен за бързата реакция и хладнокръвието.

Инструкторът бил откаран в болница в сериозно, но стабилно състояние.

"Нямаше никакви щети по самолета. Всъщност беше перфектно кацане", каза Чък Макълви, собственикът на училището по летене. Той похвали както курсиста, така и диспечерите с думите: "Казвам ви, че не се среща такова взаимодействие много често". Макълви добави, че такъв инцидент се случва за пръв път в 28-годишната му кариера на управление на летателната школа.