Активист срещу климатичните промени си залепи днес главата за стъклената преграда, поставена пред световноизвестната картина "Момичето с перлената обица", предаде Ройтерс. Творбата се намира в музея "Маурицхойс" в нидерландския град Хага и според персонала тя не е повредена.

Втори активист се е залепил за стената до картината от 1665 г. на нидерландския майстор Йоханес Вермеер, допълва БТА.

Видео в социалните мрежи, чиято автентичност все още не е проверена, показва близо до творбата двама мъже с тениски на движението "Просто спрете петрола" (Just Stop Oil). На записа се вижда как единият активист полива главата на другия с гъста червена течност, която прилича на доматена супа, отбелязва вестник "Гардиън".

"Полицията е била уведомена за случая и трима души са задържани. Състоянието на картината беше проверено от наш реставратор. За щастие, стъклената преграда е предотвратила поражения по шедьовъра", заявиха от музея.

На видеа, които нидерландският музей публикува днес, се чува как един от активистите казва: "Как се чувствате, когато виждате как нещо красиво и безценно по всяка вероятност се унищожава пред очите ви?". "Това е същото чувство, както когато виждаш как планетата се унищожава", продължава той.

Нидерландската полиция обяви, че е задържала трима души, без да съобщава повече подробности. Във видеото се вижда как служителите на реда задържат двама човека.

Това е поредното посегателство срещу произведения на изкуството в Европа дело на екоактивисти, които твърдят, че по този начин искат да привлекат вниманието върху проблемите, свързани с климатичните изменения.

При други посегателства този месец творба на Клод Моне беше замерена с картофена пюре в Потсдам, Германия, а творба на Ван Гог - залята с доматена супа в Лондон.