Десетки служители от няколко ведомства в руската Нижегородска област участваха в сложна медицинска евакуация на 51-годишен пациент с тегло от 320 килограма. За акцията, описана като "сложна космическа операция" съобщи в канала си в Телеграм министърът на здравеопазването в областта Давид Мелик-Хусейнов. 

По думите му, това е пациентът с най-високо тегло в региона, който се е нуждаел от помощ от властите, за да бъде транспортиран до лечебно заведение. Предишният рекорд е бил на друг мъж с тегло от 255 кг. 

"Цялата процедура по транспортирането на пациента от дома му до болница в Нижни Новгород бе организирана от няколко ведомства. Повече от 20 служители на Спешна помощ, Медицинския център за оказване на помощ при катастрофи и Министерството на извънредните ситуации участваха в нея", добави Хусейнов.

От снимките и видеокадрите, които здравният министър разпространи, се вижда как пациентът е носен от поне 15 мъже от линейката до болницата. 

"Вече му е поставена диагноза и е започнало лечение. Но прогнози на този етап не могат да бъдат направени. Напомням обаче, че наш принцип е да помагаме на всеки, който се нуждае. И искам всеки медицински работник да осъзнава това правило. А пациентите да оценяват труда на лекарите", добави Давид Хусейнов.