Лотариен билет, пуснат в американския щат Флорида, спечели големия джакпот в размер на 1,58 млрд. долара от играта "Мега милиони" (Mega Millions) - една от най-големите награди в историята на лотарията в САЩ. 

Късметлията, познал печелившите числа 13, 19, 20, 32, 33 и златна топка - 14, може да избере дали да получи цялата печалба на годишни вноски за 29 г. или директно да вземе 783,3 милиона долара. Подробности за това къде във Флорида е бил продаден билетът засега не са съобщени. 

Други билети, продадени за тегленето във вторник, също спечелиха големи награди.

Билети, продадени във Флорида и Северна Каролина, спечелиха по 2 милиона долара чрез съвпадение на първите пет числа и активиране на незадължителния Megaplier, който се предлага в повечето щати с допълнителна покупка от 1 долар. 

Други пет билета спечелиха най-малко 1 милион долара, като познаха първите пет числа без Megaplier. Билетите са продадени в Калифорния, Пенсилвания, Тексас (двама победители) и Западна Вирджиния, съобщава CNN. 

Билетът за Калифорния в този случай ще струва 3,38 милиона долара, според Калифорнийската държавна лотария. Това е така, защото наградите в Калифорния варират в зависимост от продажбите на билети и броя на победителите и се различават от фиксираните награди, посочени на сайта на Mega Millions. 

Джакпотът на тази лотария нарастваше от месеци, като последният от "Мега милиони" бе спечелен в Ню Йорк през април и бе 20 млн. долара. Рекордът за най-голяма печалба - 2,04 млрд. долара, принадлежи на лотарията Powerball и е от ноември миналата година. 

Шансовете за спечелване на натрупаната сума в "Мега милиони" обичайно се определят като 1 на 302,6 милиона, с което се оказва, че е по-вероятно човек да бъде ударен от мълния (където шансът е 1 на 15 300), отколкото да вземе голямата награда. 

Снимка: БТА/AП

"Дори ако човек си купува лотариен билет за всяко теглене в продължение на 80 години - два пъти седмично за "Мега милиони" и три пъти седмично за "Пауърбол" - вероятността да спечели ще бъде много по-малка, отколкото да бъде ударен от мълния веднъж в живота си", обяснява професорът по математика от университета в Сиракуза Стивън Диас пред АП. 

Друг експерт дава дори по-мрачно сравнение, обяснявайки, че шансът човек да загине в автомобилна на катастрофа на път да си купи лотариен билет, ако пунктът е на около миля път от дома му, е 4 пъти по-голям от това да спечели джакпота.