Кучето на президента Джо Байдън - Командър, "понастоящем не е на територията на Белия дом" след поредица от инциденти с ухапване на служители на Белия дом и агенти на Сикрет сървис, обяви говорителка на първата дама Джил Байдън, цитиран от АП и Би Би Си.

Миналата седмица 2-годишната немска овчарка на американския държавен глава е ухапала агент на Сикрет сървис, на когото се е наложило да бъде оказана медицинска помощ. Това е било 11-ият път, в който кучето хапе агент в Белия дом или в семейната къща на Байдън в Делауеър. 

Елизабет Алекзандър, директор по комуникациите на първата дама, заяви, че Джо Байдън и съпругата му са дълбоко загрижени за безопасността на служителите на Белия дом и на тези, които ги защитават всеки ден.

"Те остават благодарни за търпението и подкрепата на Сикрет сървис и на всички замесени, тъй като продължават да търсят решения", каза тя в изявление, изпратено по електронната поща, и добави: "Командър в момента не е на територията на Белия дом, докато се оценяват следващите стъпки".

Алекзандър не съобщи къде е изпратено кучето. За последен път 2-годишната немска овчарка е била видяна в събота на балкон на Белия дом.

Изявлението беше направено часове, след като на ежедневния брифинг в сряда говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер беше попитана дали Командър е ухапал отново служител на Белия дом.

Жан-Пиер препрати въпросите към кабинета на първата дама, която заяви, че Командър и Дейл Хейни, главният пазач на Белия дом, са си играли и че при инцидента, заснет от турист и споделен с новинарска организация, която публикува снимката в интернет, не е имало нараняване на кожата.

Командър е участвал в поредица от инциденти с ухапване, последният от които е от 25 септември. Същата вечер униформен служител на Сикрет сървис е бил ухапан в Белия дом и е бил обслужен на място от медицински персонал. Алекзандър заяви тогава, че "Белият дом може да бъде стресираща среда за семейните домашни любимци" и че семейство Байдън продължават да "работят върху начини да помогнат на Командър да се справи с често непредсказуемия характер на територията на Белия дом".

По официални данни чистокръвната немска овчарка е ухапала или нападнала по друг начин служители на Сикрет сървис поне още 10 пъти между октомври 2022 г. и януари, включително един инцидент, който е наложил посещение в болница от страна на пострадалия служител на реда.

Командър е второто от кучетата на Байдън в Белия дом, което се държи агресивно, включително като хапе служители на Сикрет сървис и персонала на резиденцията. В крайна сметка след тези инциденти те изпратиха първото куче, немска овчарка на име Мейджър, да живее при приятели в Делауеър.

Сикрет сървис осигурява охраната на президента и семейството му, а десетки нейни служители са разположени около имението и обширната му територия.

Командър е подарък за Байдън през декември 2021 г. от брат му Джеймс. Семейството има и котка на име Уилоу.