Над разрушения сирийски град Хама кръжат самолети. Повечето сгради са в руини, а под тях лежат телата на убитите мирни жители. Спасилите се са малко, те просто са имали късмет да оцелеят в мазета и подземни тунели. и сега панически се опитват да избягат от града. Защото в него влизат правителствените части на аримята на всенародно избрания президент.

"Ние победихме терористите, те само се преструваха ,че са мюсюлмани, оскверняваха джамиите, складираха в тях оръжия.те са престъпници", така казва президентът Асад малко след приключване на обсадата на Хама.

Един месец армията е обградила града, преди да го изравни със земята. Жертвите са около 40 000 души. годината е 1982, а начело на правителството в Дамаск е Хафез Асад, бащата на Башар.

Роден през 1930 година, Хафез отрано се свързва с паритята БААС, която е за обединение на арабските държави и заличаване на границите в Близкия Изток, начертани от европейските велики сили след края на Първата световна война. Хафез Асад влиза във властта с най-кървавия военен преврат в сирийската история дотогава през февруари 1966 година. Тогава той заема поста министър на отбраната на Сирия.Начело на преврата е Салах Джадид, дотогава началник-щаб на Сирийската армия. но само след 4 години през 1970 година той е свален от Асад и пратен в затвора.

Така Хафез става лидер на партията БААС, а малко след това и президент и върховен главнокомандващ на армията. Неговата първа самостоятелна военна авантюра започва през лятото на 1973 година, когато с благословията на Москва атакува Израел. За 18 дни обаче Израел побеждава и Асад е пред пълен разгром. Спасението идва от СССР, който изпраща най-новата си противовъздушна система на Дамаст, а и снабдява с танкове сирийската армия. Оттогава Хафез Асад непрекъснато иска от Москва пари и оръжия и ги получава. През есента на 1980 година отива на крака при Брежнев и подписва с него договор за дружба и сътрудничество.

Стотици съветски специалисти пристигат в Сирия, започват и съвместни военни учения с Червената армия. А Хафез печели избори след избори и остава президент на Сирия. Военният дълг на Дамаск пред Москва обаче достига в края на 1980 година 15 милиарда долара официално, но според експерти, той е бил около 80 милиарда долара. При Горбачов отношенията на Асад със СССР охладняват. Веротяно защото секва щедрата военна помощ и доставките на оръжия.

След 1990 година Асад провежда либерализация на сирийската икономика заради сериозни проблеми и бедност в страната. Дамаск се ориентира и стопля отношенията си със САЩ. Сирийски части участват във войната срещу Ирак по време на нападението на САЩ. През 1991 година Хафез печели поредните президентски избори, но вече се замисля за свой наследник. Това би трябвало да е Басил-неговият син, известен като образован, харизматичен и любител на жените. Но той загива в автомобилна катастрофа и наследник на Хафез остава Башар, който завършва офталмология в Лондон.

Хафез Асад печели и следващите президентски избори в Сирия през 1999 година и то с обичайните 98% от гласовете. Но с годините Асад страда от онкологични заболявания и постепенно спира да се занимава с държавни дела. Умира от сърдечен удар на 10 юни 2000 година, а на погребението му от световните лидери пристига само Жак Ширак.

На следващия ден след погребението на Хафез, неговият син Башар е произведен първо в генерал-лейтенант, после в маршал и печели изборите за президент със скромните 92%. Той има пред себе си 10 години спокойствие начело на властта до избухването на сирийската революция.

Останалото го знае целият свят.