Думи на Стивън Хокинг, взети от негова реч, в която призовава хората "да работят заедно, за да спасят планетата", бяха изпратени под формата на радиосигнал към черна дупка, съобщи АФП, позовавайки се на Европейската космическа агенция.

"Това е много вълнуващ откъс", каза Марк Маккофрън от Европейската космическа агенция (ЕКА). Записът на гласа на Стивън Хокинг беше изпратен в космоса точно когато прахът му беше положен в Уестминстърското абатство в Лондон между гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин. ЕКА се ангажира с техническото изпълнение на идеята по молба на семейството на Стивън Хокинг и фондацията на негово име. Сигналът е насочен към най-близката до Земята черна дупка 1А 0620-00 от параболичната антена близо до Мадрид.

Изпращан е приблизително половин час по време на церемонията за полагане на праха на астрофизика в Лондон. Тази черна дупка е открита е през 1975 г. Тя е на 3500 светлинни години от Земята. Когато сигналът достигне до нея, ще бъде "много, много слаб". "Това е напълно символичен жест" - подчерта Марк Маккофрън. Дъщерята на професор Хокинг Люси също каза, че посланието е красив символичен жест, чрез който се осъществява връзка между присъствието на баща й на планетата Земя, желанието му да полети в космоса и изследванията му на Вселената.

"Това е послание на мира и надеждата, на единството и необходимостта да живеем заедно на тази планета", каза тя. В записа Вангелис е включил синтезирания глас на Стивън Хокинг в свое ново произведение. Той продължава малко повече от шест минути, от които половината са изпълнени от гласа на учения. Записът е кодиран в стандартен формат в бинарни данни.

Стивън Хокинг почина на 14 март на 76-годишна възраст в дома си. Редица знаменитости и местни хора се стекоха на опелото му на 31 март в църква в Кембридж. Стивън Хокинг беше един от най-големите експерти по гравитация и черни дупки. През 1979 г. той беше избран за Лукасов професор по математика в Кембриджския университет. Тази длъжност е заемел и Исак Нютон.