Производителят на навигационна техника Garmin обяви вчера, че изтегля от пазарите по света близо 1,3 милиона GPS устройства от модела Nuvi заради опасност от прегряване на батериите им и подпалване, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Всеки собственик на модел от тази серия може да се провери дали неговото устройство е дефектно или не, като посети официалния сайта на компанията. На сайта в секцията за поддържа има онлайн форма, която позволя лесно да проверите дали вашето устройство е сред обявените, които се изтеглят от пазара.

Garmin съобщава, че прегряването на батерията е предизвикана от елемент, доставян от друга компания за някои от устройства на модела Nuvi. Установени са по-малко 10 такива случая, при които няма повреда на собствеността или нараняване.

Около 796 000 от бройки от модела са продадени в САЩ.

Компанията допълни, че доставчикът е приел да поеме част от разходите за подмяна на комплекта батерии, и че изтеглянето няма да се отрази на финансовите й резултати.

Собствениците не бива да се опитват да махнат или поправят батериите сами, съветват от компанията, а всяко засегнато устройство да бъде предадено в сервиз на Garmin.