Редовната физическа активност може да увеличи ефективността от ваксината срещу COVID-19 - колкото по-голяма е активността, толкова нараства и нивото на защита, съобщи ЮПИ.

Имунизация срещу SARS-CoV-2 намалява риска от хоспитализация с 60 процента при напълно ваксинираните възрастни хора в категорията с ниска физическа активност, включена в изследването.

В групите със средна и висока физическа активност ваксината срещу COVID-19 е намалила този риск съответно със 72 процента и 86 процента, установиха южноафрикански учени.

Водещ автор на изследването е Шърли Коли, главен актюер по здравни анализи в компанията "Дискавъри хелт", която предоставя административни и управленски услуги на над 3,3 милиона души в Йоханесбург.

В проучването са разгледани данни за близо 200 000 здравни работници на възраст над 18 години, които са носели фитнес тракери. Участниците са били разпределени в категория за физическа активност въз основа на средните им месечни нива на движение през двете години преди началото на проучването.

Хората, занимаващи се с по-малко от 60 минути физическа активност седмично, са поставени в групата с ниска активност. В тази с умерената активност попадат лица, извършващи от 60 до 149 минути физическа активност с поне средна интензивност в рамките на седем дни, а в групата на високата активност - участници, извършващи физическо натоварване най-малко 150 минути седмично.