За първи път белгийски военнослужещи ще маршируват на гей парада в Брюксел, който ще се проведе в събота, предаде белгийската новинарска агенция Белга. "Поискахме и получихме разрешение от министъра на отбраната", каза капитан Барт Дюлф, президент на Белгийската гей общност в силите за отбрана.

"На последния парад имахме информационен щанд. Но сега ще маршируваме на парада. Правим това най-вече, за да покажем, че в белгийската армия има и ЛГБТИК+ общност", каза Дюлф пред агенция Белга.

Белгийската армия наброява близо 35 хиляди души, пише БТА. Въпреки това служителите в сферата на отбраната често имат по-интензивен работен ден в сравнение с колегите си, които работят в офис. "Военнослужещите често живеят много близо един до друг, във взводове, и понякога прекарват дълги периоди в чужбина. Затова невинаги е лесно да бъдеш такъв, какъвто си, дори и правилата да го позволяват", казва Дюлф.

Председателят на Белгийската гей общност в силите за отбрана, в която членуват около 30 души, се надява, че чрез откритото участие в "Брюксел прайд" инициативата ще стане по-популярна в сферата на отбраната. "Много колеги не знаят кои сме ние. Нашата мисия е да информираме и да допринасяме за разработването на политика на многообразие и приобщаване в отбраната, както и да превърнем хомосексуалността в тема за обсъждане както във вътрешен, така и във външен план", каза той.

Тазгодишният "Брюксел прайд" е посветен на основното право на протест. Според организаторите то все още се нарушава често. Парадът ще се проведе на три различни сцени в града - една на Мон де-з-Ар, площада на Борсата и площад "Брукер". Организаторите на събитието очакват присъствието на около 150 хиляди души, които несъмнено ще добавят повече цвят по брюкселските улици.