Екип от физици от Софийския университет в България твърди, че не всички черни дупки може да са това, за което ги смятаме. По думите им някои от обектите може да са червееви дупки.

Червеевите дупки са хипотетични тунели, свързващи една част от Вселената с друга. Обектите са подобни на портали и може да се крият пред очите ни - под формата на черни дупки, съобщава New Scientist.

Черните дупки отдавна озадачават учените, защото поглъщат материята и никога не я оставят да избяга.

Но къде отива цялата тази материя? Физиците отдавна са привлечени от идеята, че черните дупки могат да водят до "бели дупки". Тези теоретични обекит изхвърлят материята, погълната от черната дупка. Тези два края могат заедно да образуват червеева дупка или по-конкретно мост Айнщайн-Розен.

Някои физици смятат, че червеева дупка може да разтегне произволно времето и пространството. Теорията може да пренапише законите на физиката, както ги разбираме днес.

Изследователите предполагат, че "гърлото" на червеевата дупка може да изглежда много подобно на откритите по-рано черни дупки, като Стрелец A*, намираща се в центъра на нашата галактика.

"Преди десет години червеевите дупки бяха изцяло в областта на научната фантастика", каза ръководителят на екипа Петя Недкова от Софийския университет пред New Scientist. "Сега ситуацията е различна и те излизат на преден план, а учените ги търсят активно."

Петя Недкова изследва черните дупки от повече от 10 години и има 27 статии, публикувани в научни журнали.

Новоразработеният компютърен модел на екипа предполага, че белезите на червеевите и черните дупки са почти еднакви. Радиацията, излъчвана от дисковете от материя, въртяща се около краищата на червеевите дупки, може да бъде почти невъзможна за различаване от тази около черна дупка.

Според модела на родните учени разликата в количеството светлинна поляризация, излъчвана от черна дупка и червеева дупка ще бъде по-малко от четири процента.

"С настоящите наблюдения не можете да различите черна дупка или червеева дупка — може да има червеева дупка там, но не можем да различим", каза Недкова пред New Scientist.

Недкова и нейните колеги предполагат, че може да има начини да се прави разлика между двата обекта. Например, бихме могли да търсим светлина, която може да се разлива от другия край на червеевата дупка. Възможно е да забележим разлики под формата на малки светлинни пръстени.

Засега нямаме технологията, за да правим такива директни наблюдения на черни дупки, допълват родните учени. Според тях е необходимо да се изгради телескоп с още по-висока разделителна способност.

Изследването на българските учени е публикувано в научния журнал Physical Review D.